Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dissabte, 23 de desembre del 2023

Amics del Museu: Visita als jaciments paleontològics de la Maçana i del Doll

Després de visitar la molt recomanada exposició Dinosaures de la Patagònia que aquests dies té lloc al CosmoCaixa de Barcelona, per a complementar-la hem anat a veure uns dels jaciments més importants d’icnites de dinosaures de la Noguera: els jaciments de La Maçana i del Doll, tots dos a tocar de la carretera C-13, entre Camarasa i Tremp, també anomenada Carretera del Doll.

Aspecte del jaciment de La Maçana

Anant per aquesta carretera en direcció nord, després de passar sobre la presa del pantà de Camarasa, que reté les aigües del riu Noguera Pallaresa, cal estar atents ja que a l’alçada del Km 55 està el jaciment de La Maçana, però l’aparcament el tenim a mà esquerra en un lloc amb poca visibilitat per la qual cosa és millor continuar uns metres fins a la cruïlla de Figuerola de Meià on podem canviar de sentit i així encarar millor l’entrada al pàrquing que està un xic descarnada.

Amb molt de compte creuem la carretera i enfilem un corriol que ens deixa en el que sembla una antiga explotació de graves, la qual va deixar a l’aire el sostre d’un estrat calcari ple de petjades. Un plafó, molt deteriorat, només ens informa que estem en un jaciment paleontològic que cal respectar.

La major part de les petjades que es poden observar tenen forma circular, algunes de gran mida i fondària (fins a 10 cm), i van ser deixades per dinosaures sauròpodes, presumiblement Titanosaures, que es desplaçaven en ramats per damunt una plana fangosa fa entre 70 i 65 milions d’anys. Malgrat això, sembla ser que també es poden trobar icnites d’ornitòpodes i de teròpodes.


Ens trobem dins els materials de caràcter continental (limolites, gresos i calcàries lacustres) de la fàcies garumniana del Cretaci final que afloren damunt el Mantell de les Serres Marginals. Aquest jaciment, juntament amb el del Doll, es pot relacionar amb el de la Mata del Viudà, situat a l’extrem oest de la vall d’Àger, i i el de la Vall d’Ariet, situat l’extrem est de la veïna Vall de Meià.


Aspecte de les calcàries lacustres de la fàcies garumniana

Vista des del capdamunt del jaciment

Petjades de mides variades

Ara ens traslladem al jaciment del Doll situat a mà esquerra entre els quilòmetres 58 i 57 de la mateixa carretera en direcció a Tremp. Aquí també és millor anar uns metres més endavant fins a la cruïlla amb el poble de Fontllonga per canviar el sentit i deixar el cotxe en una ampla esplanada. El jaciment, de similars característiques que l’anterior, també està assenyalat amb un plafó informatiu molt deteriorat i igualment està situat al sostre d’un estrat de calcàries lacustres de la fàcies garumniana.

Jaciment del Doll...

...amb vistes al poble de Fontllonga

Les petjades de sauròpodes conserven una mica d’aigua de pluja


Aquests dos jaciments, de més de 1000 petjades, van ser donats a conèixer l’any 1993 pel nostre consoci Antonio Lacasa, investigador i membre de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i són un dels atractius del nou Geoparc Mundial Orígens.

La Baronia de Sant Oïsme

Per a completar la visita, anem fins a la Baronia de Sant Oïsme a veure el conjunt medieval format per una església romànica i una torre rodona que es pujar fins al seu capdamunt des d’on es té una bona vista dels Montsecs d’Ares i de Meià separats pel profund engorjat de Terradets. Als nostres peus tenim el pantà de Camarasa, malauradament molt migrat a causa de la sequera que patim des de fa tan temps...

El pantà de Camarasa quasi buit...

Finalitzem aquesta jornada amb una visita al nucli històric d’Àger i amb un bon dinar al restaurant Casa Xalets, i aprofitem que s’acosten les festes nadalenques per desitjar a tothom unes Bones Festes!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada