Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

diumenge, 14 de gener del 2024

Mn. Francesc Nicolau: Un nou fàrmac contra l'Alzeimer

Com que és una ,malaltia que afecta tanta gent, és interessant tota notícia que faci referència a vèncer-la. Actualment, les estadístiques ens diuen que el 10% de les persones de més de 65 anys pateixen d’Alzeimer, que vol dir que al món hi ha uns 46 milions d’individus amb aquesta malaltia. També s’ha calculat que cada tres segons, de mitjana, se’n declara un nou cas. I la cosa no acaba aquí: es constata que va en augment i que, si no es troba res que ho aturi, cap al 2050 se n’haurà triplicat la incidència.

TheJacksonLaboratory

Per això la troballa d’un nou fàrmac que s’ha mostrat eficaç és una bona notícia. Ha estat als Estats Units d’Amèrica i la seva Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) va atorgar-ne l’aprovació amb el nom de Leqembi. I quins són els seus efectes? Doncs no són gaire espectaculars: no pot revertir el curs de la malaltia, però sí que l’alenteix un 27% en persones que es troben en les primeres fases.

Reuters

Ara bé, la FDA ha donat llum verda a aquest medicament amb un advertiment: que no es pot administrar a pacients amb risc d’hemorràgia cerebral perquè s’ha vist que hi ha qui, per causa d’un gen especial que afecta un 15% de malalts d’Alzeimer, tenen una disposició corporal que prendre el Leqembi els pot causar l’esmentada hemorràgia, cosa que s’ha percebut en diversos casos, alguns dels quals han estat fatals.

Com veieu no és una notícia de gaire transcendència, però millorar l’estat d’un pacient i endarrerir la pèrdua de facultats és, sens dubte, una bona descoberta encara que el seu cost és força elevat: uns 26.500 dòlars l’any (o sigui uns 24.400 €) cosa inassequible per famílies amb una economia modesta. De ben segur que, amb el temps, es millorarà l’eficàcia i també el preu.

dijous, 4 de gener del 2024

Amics del Museu: Visita a l'exposició "Art i Natura. Un segle de biomorfisme"

Aquests dies, i fins el 14 de gener, es pot veure al CaixaForum de Barcelona una altra proposta que relaciona cultura i ciència: l'exposició Art i Natura. Un segle de biomorfisme. Es tracta d’una mostra que reuneix un conjunt de peces procedents del Musée National d’Art Moderne George Pompidou on pintors, escultors, fotògrafs, dissenyadors i arquitectes tenen en comú que algunes de les seves obres estan directament inspirades en la natura.

Les imatges que oferien els cada cop més potents microscopis, van ser font d’inspiració de pintors de gran renom com Dalí, Picasso, Miró, Kandinski, Tanguy, els quals tenen una representació d’obres surrealistes i abstractes.

Obres de Tanguy i Kandisnky

També els escultors desenvolupen les seves obres amb formes molt “orgàniques” i amb els materials més diversos, i dissenyadors i arquitectes reconeguts, com Alvar Aalto, també tenen obres de clara inspiració naturalista com una làmpada de vidre que semblen papallones en ple vol, un arbre que es converteix en banc de fusta, o una tauleta en forma de fulla de ginkgo.

Algunes pantalles tàctils ens introdueixen en els difícils conceptes d’adaptació i transformació al que la naturalesa ens sotmet als organismes, els quals responen de maneres ben diverses tot adoptant, de vegades, formes ben artístiques.

Els artistes també evolucionen juntament amb les noves tecnologies (com la impressió 3D) tot incorporant-les com a mitjans d’expressió, on alguns en fan denúncia del malbaratament actual i del canvi climàtic. Tota una experiència!