Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 29 de novembre del 2024

Isabel Benet, Les Serres Marginals (IV): Camarasa

En el capítol anterior vam donar un cop d’ull al gran sinclinal d’Os de Balaguer, una de les estructures tectòniques més rellevants del mantell de les Serres Marginals i on, en el seu nucli, afloraven els materials més moderns d’aquest mantell (fàcies garumniana, Eocè i Oligocè). Fins ara hem anat veient, de nord a sud, una successió, més o menys ordenada, de plecs d’escala quilomètrica: el plec en genoll del Montsec d’Ares (un anticlinal molt tombat), el sinclinal d’Àger, l’anticlinal de les Conclues i el sinclinal d’Os de Balaguer.

Camarasa amb el Mont-roig darrera

Al sud del sinclinal d’Os de Balaguer tenim la Serra de Mont-roig, la perla del mantell de les Serres Marginals, però abans d’entrar-hi de ple anirem a l’extrem més oriental del citat mantell per observar una sèrie de relleus, a voltes molt escarpats, on afloren el Triàsic (en fàcies Keuper), un Juràssic força complet, i un Cretaci superior de caràcter molt continental i de potència força reduïda, cosa que en condiciona la tectònica que comença a complicar-se de debò. També afloren l’Eocè i l’Oligocè.


Plafó del geoparc Orígens a Camarasa

Aquests relleus, paral·lels entre ells i de direcció NE-SW, es troben entre les poblacions de Camarasa i Artesa de Segre, sobre els contraforts meridionals de Sant Mamet on el riu Segre hi excava un profund i espectacular congost dit Estret del Mu. Per això establirem el poble de Camarasa com a punt de sortida d’una sèrie d’itineraris per a l’observació d’aquesta part del mantell de les Serres Marginals.

El poble de Camarasa es troba al nord de Balaguer, a la riba esquerra del riu Segre, i s’hi arriba per la carretera C-13 en direcció a Tremp. A l’entrada, un plafó ens dona la benvinguda al geoparc mundial Orígens i ens assabenta de tot el que hi podem veure per aquests topants. El nucli antic del poble està arraulit al voltant d’un turonet, al capdamunt del qual hi ha les restes del seu castell d’origen sarraí. Sobre el vessant sud d’aquest turó es conserva el que en queda de l’església de Sant Miquel, d’estil entre romànic i gòtic. Alguns dels seus valuosos capitells van ser espoliats i ara es troben al MNAC.

Església de Sant Miquel

Esquema geològic dels voltants de Camarasa

Per tenir una visió general d’aquesta complicada zona, des de Camarasa es pot pujar en cotxe, per una pista de terra, a l’ermita de Sant Jordi situada sobre el cingle de la Serra Carbonera que domina la vall del Segre i el Pla d’Urgell. Al llarg de la pujada a aquesta ermita ja poden observar els guixos vermellosos del Keuper (Triàsic), responsables del moviment del mantell, i també un potent paquet de guixos grisos i blancs, de gra molt fi, del Lias (Juràssic inf.) on el barranc del Canudell hi excava el seu curs.

El barranc del Canudell encaixat entre guixos del Lias

Aspecte alabastrí d’aquestes evaporites

La Muntanya de Sant Salvador

A l’altra banda del Segre tenim la Muntanya de Sant Salvador amb els seus complicats plegaments, els quals seran l’objecte d’una altra visita. Per damunt d’aquestes evaporites tenim unes curioses roques dites carnioles que són calcaries i dolomies barrejades amb evaporites (guixos i sals) les quals, en dissoldre’s, li donen un aspecte foradat com d’esponja. També hi ha unes dolomies gris fosc amb laminacions de tipus algal.

Carniola

Dolomies laminades de tipus algal

Els darrers materials del Lias en aquesta zona són unes calcàries argiloses de color ocre amb abundant fauna de pectínids, belemnits, i braquiòpodes terebratúlids dels gèneres Lobothyris i Telothyris del Toarcià. Per damunt ja tenim les típiques dolomies negres del Dogger (Juràssic mitjà).

Belemnit i restes de pectínids

Terebratúlid del gènere Lobothyris

Per aquesta zona podem observar la gran llacuna estratigràfica que hi ha entre el Juràssic mitjà (Dogger) i el Cretaci superior (Santonià), la qual s’escenifica a través d’una superfície d’erosió ferruginitzada dins la qual poden trobar-se bauxites. Per damunt d’aquesta superfície trobem un paquet de sorres blanquinoses (gresos arcòsics) que preconitzen la transgressió marina del Campanià.

Crosta ferruginosa

Gresos del Santonià

Rudistes del Campanià

Les calcàries vermelloses del Campanià són les que formen la cinglera de la Serra Carbonera sobre la qual està l’ermita nova de Sant Jordi, amb un gran balcó orientat al sud, cap a la plana de Lleida, on hi destaca el poble de Cubells sobre el seu turó. També tenim vistes del riu Segre el qual, després de passar per Camarasa, fa un gran revolt i s’endinsa entre les muntanyes de Sant Llorenç de Montgai.

Ermita-refugi de Sant Jordi

Vistes a ponent des del balcó

Vistes al sud

Des de l’ermita podem seguir per una pista, en pitjors condicions, que va en direcció nord tot travessant un camp de conreu en forma de mitja lluna que s’obre entre dues carenes paral·leles. Enmig d’aquesta gran esplanada es troben les restes de l’antiga ermita de Sant Jordi. Més enllà es troba també l’entrada del Forat Bufador, un dels molts avencs que hi ha per aquesta zona.

Ruïnes de l’ermita vella de Sant Jordi

Plafó molt malmès a tocar del Forat Bufador

El mateix plafó l’any 2012

Un xic més enllà del Forat Bufador podem anar en direcció ponent fins un mirador sobre l’aiguabarreig del Segre amb el Noguera Pallaresa des d’on podem veure el vessant est del Mont-roig, amb la seva base formada per les dolomies negres del Juràssic i el seu cingle vermellós format per les calcarenites del Cretaci superior. Entre els dos paquets hi ha la llacuna estratigràfica en forma de discordança angular molt vistosa. Pels voltants d’aquest mirador també hi ha moltes trinxeres del Front del Segre des d’on, l’any 1938, es controlava la presa i la central elèctrica de Camarasa durant la Guerra Civil.

Vessant est del Mont-roig des de la Serra Carbonera

Trinxera del Front del Segre

I fins aquí ha estat aquesta petita introducció al sector més oriental del mantell de les Serres Marginals. En el proper capítol farem un recorregut en cotxe des de Camarasa fins a Artesa de Segre, passant per Alòs de Balaguer i el seu castell, per a observar la complicada estructura d’aquest mantell, la qual es tradueix en superbs paisatges.

dilluns, 25 de novembre del 2024

Francesc Carrasco: El col·leccionisme de fòssils entre els neandertals

En descobrir que treballs d’investigadors del MGSB (Abad et al., 2021 i Calzada & Carrasco, 2019) eren citats en un estudi recent que connecta la Paleoantropologia amb la Paleontologia (Navazo et al., 2024), em vaig sentir motivat a aprofundir en aquest estudi. Em va sorprendre enormement el descobriment que els neandertals practicaven el col·leccionisme de fòssils, un comportament que, en principi, podria semblar exclusiu dels humans moderns. A continuació, en resumeixo breument els aspectes més rellevants d’aquesta investigació.

El Musterià és una cultura del Paleolític Mitjà associada principalment als neandertals, que abasta aproximadament entre 300.000 i 30.000 anys abans del present a Europa i l’oest d’Àsia. Es caracteritza per eines de pedra avançades. com a puntes lítiques i raspadors, elaborades mitjançant tècniques especials de talla que permetien extreure esberles de manera controlada. El Musterià revela una alta adaptació a l’entorn i és fonamental en l’estudi de les capacitats cognitives i culturals neandertals.

Exemplar juvenil de Granocardium productum del Campanià. 
Extret de Calzada et Carrasco (2019)
El segment representa 1 cm

Col·leccionar és una forma d’oci i, fins i tot, una passió que implica recopilar, conservar i exhibir objectes. El seu origen sol atribuir-se al rei assiri Asurbanipal (segle VII aC, Mesopotàmia) i la seva col·lecció de llibres en forma de tauletes d’argila. No obstant això, hi ha proves de col·leccionisme molt anteriors: els neandertals també recollien objectes sense valor utilitari, com pedres i fòssils, de formes i colors interessants.

En el nivell N4 de la Cova de Prado Vargas (nord de la província de Burgos), es van trobar 15 fòssils marins del Cretaci Superior, recollits per neandertals. Aquests fòssils no presenten senyals d’ús com a eines, la qual cosa suggereix que van ser recollits per interès. Això indica que els neandertals practicaven el col·leccionisme i posseïen habilitats de pensament abstracte abans de l’arribada dels humans moderns. No hem d'oblidar la presència de nens a la cova, ja que l’instint col·leccionista característic dels nens podria haver jugat un paper rellevant en la interpretació d’aquesta troballa.

Bibliografia citada

Abad, A. Calzada, S. & Carrasco J.F. 2021. Presencia de Exogyra (Costagyra) olisiponensis en el Cenomaniense de Villaroya. Scripta Musei Geologici Seminarii Barcinonensis (ser. Paleontologica) XXVII 1-5


Calzada, S.; Carrasco, J.F. Sobre dos Bivalvos del Cretácico superior pirenaico. Ballateria. 2019, 15, 51–54.

Navazo Ruiz, M.; Benito-Calvo, A.; Lozano-Francisco, M.C.; Alonso Alcalde, R.; Alonso García, P.; de la Fuente Juez, H.; Santamaría Diez, M.; Cristóbal Cubillo, P. Were Neanderthals the First Collectors? First Evidence Recovered in Level 4 ofthe

Prado Vargas Cave, Cornejo, Burgos and Spain. Quaternary 2024, 7, 49. https://doi.org/10.3390/ quat7040049

dimecres, 20 de novembre del 2024

Amics del Museu: Visita al Museu del Ter

El Museu del Ter de Manlleu, enmig de la Plana de Vic, és un dels 11 museus que, com el nostre, formen part de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya i, aprofitant que allà s’hi feia el darrer plenari d’enguany de la Xarxa, als participants ens van fer una visita guiada pel seu director, en Carles Garcia.

Vistes de Manlleu des del Museu del Ter

Aquest museu està ubicat a la riba esquerra del Ter utilitzant l’edifici d’una antiga fàbrica de fils (Can Sanglas) que es movia amb l’energia hidràulica que li proporcionava el riu. A aquest edifici, d’una sola nau de maons, se li va afegir un cos de formigó per a millorar l’accés a les diferents plantes del museu, el qual també disposa d’un mòdul multisensorial per acostar-lo a persones amb dificultats visuals o mobilitat reduïda.

A les seves dues primeres plantes tenen les exposicions permanents dites La fàbrica de riu i La societat industrial on, amb diversos plafons, audiovisuals i materials històrics, es mostra el procés d’industrialització d’aquesta part de la Catalunya interior tant a nivell mecànic com a nivell social.


També tenim l’oportunitat de veure funcionar la joia del museu: la seva turbina Fontaine, un dels primers motors hidràulics instal·lats al Ter, la qual posava en marxa diverses màquines de filar i empaquetar. L’obertura de les comportes del dipòsit d’aigua impressiona de veritat.

L’obertura de les comportes....

...fa funcionar la turbina Fontaine...

...que posa en marxa diverses màquines de filar

A la planta superior es troba la part “científica” del museu amb l’exposició Els rius Mediterranis, un espai diàfan amb tot de plafons informatius sobre la naturalesa, flora i fauna dels rius mediterranis en general, i el riu Ter en particular. En aquesta planta també s’hi troba el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM).





Però en Carles Garcia ens adverteix que ells no són un museu de ciències convencional sinó que són un aula de natura on s’hi fan tallers, visites i sortides per a conèixer l’entorn, per això l’espai disposa d’una biblioteca i d’un complet laboratori amb molt material didàctic i, fins i tot, algunes peixeres!



Anem a observar ocells...

Per a finalitzar aquesta visita, baixem al riu i anem a una passarel·la de ciment per a observar, amb l’ajut d’un ornitòleg de l’equip, algunes aus típiques d’aquest ambient de ribera com són martinets blancs, bernats pescaires, corbs marins, ànecs collverd... i també un blauet que passa rabent per davant els nostres ulls! Ha estat una visita del tot agradable i profitosa.

dimecres, 13 de novembre del 2024

Mn. Francesc Nicolau: Cal minvar el consum de petroli

Hem posat per títol que cal minvar però potser seria més exacte posar que cal aturar el consum d’aquest combustible fòssil. Ja és hora que diguem “prou” al seu ús; “prou” al consum que se’n fa per posar en marxa els vehicles. Per què diem això? Senzillament perquè la contaminació atmosfèrica que s’origina amb la seva combustió està posant en perill la vida humana. Pot extingir-se la nostra espècie, i d’altres, si això continua gaire. Els càlculs diuen que ja falta poc perquè esdevingui insostenible i no exagero, ens ho diuen els experts. Cal una reacció immediata.

Diari de Girona

Què és doncs, el que s’hi pot fer? És ben clar que tothom ha de prendre consciència del problema. Encara és possible aturar-ho. Però passa que ens trobem amb interessos creats que fan que la iniciativa no tiri endavant com caldria. Per exemple, els països del Pròxim Orient no voldrien que se’ls acabés el negoci. Amb els combustibles fòssils fan molts ingressos i encara els en queda molt per vendre. No estan pas al final. Les estadístiques ens diuen que la seva venda continua augmentant. No volen sentir a parlar de cotxes elèctrics.

Els cotxes elèctrics començaren sent una mica cars, però ara ja es van fent més assequibles, quasi com els de benzina, i d’altra banda ja no presenten tantes dificultats degut al fet que les bateries ja no es fan amb cobalt sinó amb liti, i també s’ha començat la fabricació de cotxes amb bateries de sodi que és un element que no presenta problemes. Ja hi ha llocs, com a Califòrnia (EEUU) on hi ha cotxes elèctrics que poden generar electricitat quan es tan al garatge.

Diari de Girona

A tot això cal afegir la necessitat que hi ha d’augmentar la producció d’energies renovables (a casa nostra encara es fa poc) i no abusar del consum energètic. S’ha de dir que els aerogeneradors i les plaques solars han provocat problemes d’acceptació a molts territoris i això és una pena perquè cal que prenguem consciència del que cal fer per salvar la vida al nostre planeta que Déu ens ha donat perquè hi fem bona estada.

dilluns, 4 de novembre del 2024

Amics del Museu: El Jardí de Roques de Platja d'Aro

L’agost del 2018 vam informar en aquest blog que s’acabava d’inaugurar el Jardí de Roques de Rubió a Soriguera (Pallars Sobirà), i des d’aleshores se n’han inaugurat alguns més com el Jardí de Roques del Parc dels Estanys de Platja d’Aro.

Parc dels Estanys

Aquest parc va néixer l’any 2012 per tal de controlar les crescudes del riu Ridaura tot recuperant uns antics aiguamolls. Així, d’aquesta manera, es van establint animals i plantes pròpies d’aquests ambients com són l’ànec collverd, el cabusset, la fotja, el bernat pescaire, el martinet blanc... ocells que poden observar-se des dels dos aguaitadors que s’han instal·lat. No obstant això, el parc també s’ha convertit en un espai d’exposició de diverses obres d’art, algunes de manera permanent i d’altres temporals.


El passat 11 de maig, dins del marc de les activitats del Geolodia de les comarques gironines, es va inaugurar aquest nou Jardí de Roques amb una visita guiada a aquesta instal·lació museística a cel obert on s’hi exposen diversos blocs de minerals i roques per permetran acostar al públic el nostre patrimoni geològic. El jardí ha estat realitzat per David Brusi i Carles Roqué del Centre GEOCAMB de la Universitat de Girona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró i diverses empreses i institucions públiques. Aquest nou jardí ve a ser una ampliació del que ja s’ha instal·lat al campus de la Universitat de Girona a Montiliví.

Es tracta d’un circuit lineal que s’inicia a l’entrada nord del parc (pel carrer de Luxemburg) on hi ha un plafó general que ens assabenta que les diverses mostres que veurem han estat recollides en indrets propers. Cada bloc va acompanyat d’un faristol que ens informa sobre el tipus de material i la seva procedència. A més, un codi QR ens permetrà accedir a més informació com la seva edat, procés de formació, usos a què es destina...


Així en aquest circuit podrem observar (i tocar) belles columnes basàltiques de Fogars de la Selva; travertins del Pla de l’Estany; una mostra de feldspat (albita) de les pedreres de Llançà; un guix de Beuda; una calcària nummulítica de Sarrià de Ter que, a més, té un bonic banc d’ostres, una pegmatita del Cap de Creus....


Nummulits

Banc d'ostres

Cap a la meitat del recorregut hi ha una placeta lateral, al voltant de la qual s’hi exposen les roques de proximitat com un bloc de quars d’un filó, una platja fòssil, una bretxa de falla, una pirolusita dendrítica, un granit de Sant Feliu de Guíxols i una granodiorita amb grans fenocristalls com les que vam veure al Camí de Ronda de s’Agaró. Un gran plafó ens ajuda a situar-les a l’espai i en el temps.


Tots aquests jardins de roques actuals tenen el seu predecessor en la col·lecció de Grans Blocs que es va iniciar l’any 1905 al Parc de la Ciutadella de Barcelona als voltants del Museu Martorell i que va arribar a reunir més de 100 mostres!!! Abans de la recent restauració de l’edifici, a banda i banda de la façana que dona al parc hi va haver fins a trenta-dos blocs que són els que avui encara estan en procés de restauració però que esperem veure’ls de nou ben aviat.