Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dijous, 14 de desembre del 2023

Mn. Francesc Nicolau: El problema de la contaminació lumínica

Tots hem de tenir en compte aquest assumpte: hi ha un excés d’enllumenat nocturn que ens perjudica de debò a tots els éssers vivents. Fins i tot la revista Science ha publicat cinc articles sobre el tema i ara us explicaré algunes coses importants que s’hi exposen.

Aspecte de la Barcelona nocturna 
BCN Nit Bearfotos

El nostre organisme té un ritme per a les seves funcions, ritme que s’acomoda al dia i a la nit. Si rep llum a la nit com si fos de dia el cos actua de manera que molts processos metabòlics queden alterats. Ho assegura la investigadora Barbara Harding: «Els més estudiats són els processos hormonals, però la contaminació lumínica també afecta al sistema immunitari i a la microbiota» D ’altra banda sabem que en les zones de contaminació lumínica, la pandèmia va fer més infeccions que resultaren més llargues i greus.

També la vida de molts animals es veu alterada per la llum nocturna. Concretament les aus migratòries que es desorienten, els ratpenats que es troben que la llum redueix el seu radi d’acció i fragmenta el seu hàbitat, els rosegadors que veuen escurçada la seva vida... hi ha casos semblants que no cal detallar.

Així mateix l’enllumenat exterior (municipal) d’una ciutat com Barcelona representa el 19% del consum elèctric, amb les despreses corresponents. Només aquesta llum de l’exterior de les grans poblacions genera 1.471 milions de tones del gas diòxid de carboni que cada any generen els centres de producció elèctrica i, com ja sabeu, també cal treballar per minvar l’excés de producció d’aquest gas tan perjudicial.

Però aquesta contaminació és, per desgràcia, un problema a l’alça ja que les extensions amb enllumenat elèctric han crescut un 10% anual en els últims dotze anys. Actualment, un 83% de la població de la Terra viu sota un cel contaminat per la llum artificial, i si no prenem mesures dràstiques la situació anirà en augment perquè s’ha fet la previsió de que si ara és un 19% el consum extern de llum d’una ciutat, cap al 2040 serà del 27%. Val la pena conèixer tot això per tenir més en compte l’ús que en fem de l’electricitat a casa nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada