Aquesta setmana hem visitat l’exposició itinerant “Dinosaures de la Patagònia”, al Museu de la Ciència CosmoCaixa. Aquesta exposició està produïda, concebuda i dirigida pel Museu Egidio Feruglio de Trelew, que es troba a la Patagònia argentina, i la Fundació La Caixa.
Els primers plafons explicatius ens situen la Patagònia a l’extrem meridional de l’Amèrica del Sud, i comenten que aquesta regió ha proporcionat el millor registre fòssil de dinosaures de tot aquest hemisferi. Només iniciar el recorregut hi ha un audiovisual ens convida a una immersió profunda en la feina paleontològica que comporta llegir els secrets de les roques a la Patagònia. Ens situa geogràficament la regió i ens explica les seves característiques geològiques i biològiques. A més, ens explica que la història de la Terra està escrita a les roques, i els paleontòlegs es passen una gran part de les seves vides aprenent a llegir aquestes històries del passat natural del planeta.
La exposició ens fa entendre que els dinosaures patagònics són la primera prova que les famílies de dinosaures no estan distribuïdes uniformement per tot el planeta i que alguns llinatges van evolucionar i prosperar als continents australs, i eren completament diferents dels dinosaures del nord coneguts, com ara els procedents dels Estats Units, Europa i l’Àsia. Al llarg del recinte, també hi ha diversos audiovisuals, on es mostra la història antiga del nostre planeta, la fisiologia del dinosaures i la feina dels paleontòlegs.
“Dinosaures de la Patagònia” és un recorregut que ens descobreix com funciona la ciència i com els paleontòlegs reconstrueixen el passat, i també ens presenta, a mida real, les rèpliques dels esquelets dels dinosaures més importants trobats en aquest territori. L’estrella de l’exposició és una rèplica d’un exemplar de Patagotitanmayorum, de trenta-vuit metres de longitud. Un tità de la Patagònia que no deixarà ningú indiferent.
L’exposició disposa de tretze mòduls centrats on es poden observar els dinosaures principals que s’han trobat a la regió i agrupats en les espècies carnívores, els gegants sauròpodes i altres espècies herbívores de mida més petita. La mostra inclou quinze motlles d’esquelets de dinosaures i una interessant selecció de fòssils originals que permeten descobrir com es van produir els canvis evolutius en els diferents grups de dinosaures, com també conèixer les peculiaritats dels dinosaures patagònics, únics i sorprenents. En cada esquelet es destaquen les adaptacions i els canvis evolutius específics, i es mostra com les espècies canvien al llarg del temps i com reconeixem les tendències evolutives al registre fòssil.
És, sens dubte, una mostra dissenyada per atraure i enlluernar els públics més variats, a través d’un viatge al passat que els transportarà al regne dels rèptils més impressionants que han trepitjat mai la Terra. Molt recomanable per tothom, petits i grans, que es deixin fascinar per les històries del passat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada