Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 24 de desembre del 2021

Amics del Museu: Visita a l'exposició "FòssiL'Hs. L'Hospitalet fa milions d'anys"

Aquests dies, i fins al març del 2022, a les pot veure a la sala d’exposicions de l’Harmonia de l’Hospitalet de Llobregat l’exposició “FòssiL’Hs. L’Hospitalet fa milions d’anys” en la qual s’explica la transformació geogràfica i geològica de l’entorn de l’Hospitalet, de quan aquests terrenys estaven sota el mar o formaven part de la línia de la costa.

Cartell de l’exposició

L’edifici que acull l’exposició és un gran casal del s.XVI i d’estil renaixentista que es troba en ple nucli històric de l’Hospitalet juntament amb altres edificis emblemàtics com són Can Oliver, Casa Espanya, Can Sumarro... tots ells agrupats a l’entorn del carrer Xipreret d’origen romà.

Casal l’Harmonia de l’Hospitalet

A tocar d’aquest edifici destaca una torre aïllada, dita la Talaia, la qual havia estat una antiga torre de vigilància que formava part del Mas Modolell. Quan aquesta masia es va enderrocar l’any 1972, la torre es va traslladar fins els seu emplaçament actual.

La Talaia

Al vestíbul de l’Harmonia trobem un plafó on s’explica la història del casal, el qual es va construir sobre un edifici anterior del s.XII. Al seu costat hi havia un petit hospital (o hostal de camí), anomenat la Torre Blanca, i que és l’origen de l’Hospitalet. Després de moltes reformes, ara aquest casal és l’Espai d’Art del Museu de l’Hospitalet.

Plafó informatiu

Acte seguit entrem a la sala on Enric Baulenas i Jordi de la Pinta han preparat aquesta exposició científicament rigorosa però que es mostra amb un llenguatge entenedor per a que tots els públics en puguem gaudir.

L’exposició s’estructura en 10 vitrines d’exposició de fòssils i altres elements i una vitrina d’introducció al fenomen de la fossilització amb alguns exemplars actuals i fòssils per a comparar. Tot això es complementa amb uns grans plafons on es fa un breu repàs de la història del nostre planeta, així com també sobre els canvis en el nivell del mar que van tenir lloc al Baix Llobregat i rodalies durant el Pliocè i que tenen relació amb el final de la “crisi” messiniana.


La major part dels fòssils exposats són de l’Eric Baulenas, qui també n’és l’autor dels textos i d’una part de les il·lustracions dels murals juntament amb Thaïs Borri Bas. Els exemplars estan numerats i molt ben col·locats, amb una separació adequada i un fondo senzill per no marejar gaire els observadors.


També el nostre Museu hi ha col·laborat amb el préstec de molts exemplars de gasteròpodes, lamel·libranquis i impressions de fulles. També hi ha una vitrina amb material procedent de la col·lecció de Joan Vicente Castellsl’home de la cartera, i a qui ja se li va dedicar tota una exposició a la seva localitat de Sant Coloma de Gramenet.

Exemplars prestats pel Museu

També es poden veure algunes curiositats com un article publicat l’any 1908 al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural on es descriu la troballa a l’Hospitalet d’una tortuga pliocènica. L’escrit té un estil i una gramàtica propis de l’època.

L’exposició es complementa amb una sèrie de grans plafons on es representa la flora i la fauna marina i terrestre més característica en cada moment ,i cadascuna en el seu ambient, i un altre plafó amb la localització dels principals jaciments del Pliocè de l’Hospitalet.

Plafó informatiu sobre la fauna marina del Pliocè

Cada exemplar està numerat

Una altra vista de la sala d’exposició

Aquí finalitza la nostra visita a aquesta exposició paleontològica que, a més, aquests dies té l’al·licient de poder fer un tomb pel nucli urbà decorat amb les llums de nadal i aprofitar a degustar una deliciosa xocolata calenta... Bon Nadal a tothom!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada