Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 25 d’octubre del 2024

Joan Barrull: Conferència d'Steve Brusatte

Aquest 24 d’octubre, a les 19h de la tarda, i dins del cicle de conferències “Grans de la Ciència”, el Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona, ha convidat el prestigiós paleontòleg Steve Brusatte, a fer una xerrada sobre la relació evolutiva entre dinosaures i mamífers. Steve Brusatte és doctor en Ciències Ambientals i de la Terra per la Universitat de Columbia, Estats Units, i llicenciat en Ciències de la Terra i Paleobiologia per la Universitat de Bristol, Regne Unit. Actualment és professor de Paleontologia a la Universitat d'Edimburg. Ha descrit quinze noves espècies de fòssils, té més de cent deu publicacions científiques i n'ha escrit deu llibres.



La conferència ha fet un passeig de més de 325 milions d'anys, des dels primers mamífers que intenten sobreviure a l'ombra dels dinosaures fins a l'ésser humà actual. Ha comentat el paleoambients del Carbonífer i del Permià, així com la gran extinció que es va produir al final d’aquest període. També ha repassat l’era del Mesozoic fins arribar a l’extinció dels dinosaures i demés fauna del final del Cretaci. Després, Brusatte, gràcies a l'avenç tecnològic i a fòssils recentment descoberts ens ha aportat noves dades que ens han ajudat a entendre millor l'evolució dels mamífers supervivents i descobrir els que s'han extingit: com els micromamífers, els mamífers que menjaven dinosaures, les balenes que caminaven o els mamuts llanuts.


Amb una narració trepidant i amena ha recorregut cataclismes i glaciacions, per explicar-nos l’increïble i variat llinatge dels mamífers, que no tan sols es va apropiar del món, sinó que també va desenvolupar trets característics que van cimentar la seva història d’èxit. A la conferència ha barrejat les seves pròpies investigacions amb el treball d’altres científics per reconstruir una història que arriba fins a nosaltres. A més, de fer palesa, en diversos cops, la seva preocupació per les espècies actuals en perill d’extinció.

La xerrada ha durat una hora, i s’ha fet molt curta. Després hi hagut un torn de preguntes de trenta minuts. Cal constatar el gran nombre de nens i nenes que han assistit a la conferència i les preguntes tan assenyades que han fet, on han intercalat les seves intervencions amb les del públic científic adult, i sense mostrar cap tipus de recança o timidesa. Personalment, aquest relleu generacional em posa molt content, i crec que a Brusatte també.

Posteriorment, i un cop acabada la conferència, el paleontòleg ha tingut l’avinentesa de dedicar-nos als assistents els seus llibres. Al que subscriu aquestes línies, i que hi ha anat en representació del Museu Geològic del Seminari de Barcelona, n’hi ha dedicat tres. Brusatte, ha dit que estava preparant un altre manuscrit sobre l’evolució de les aus...i s’ha comprés a tornar a Barcelona, per fer promoció del llibre. Esperem doncs que tot això sigui ben aviat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada