Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 30 d’octubre del 2023

Joan Barrull: Visita al MUPA (Museo Paleontológico de Castilla-La Mancha)

Durant les vacances d’aquest estiu, hem fet una breu estada a la ciutat de Conca. Aprofitant l’avinentesa vàrem visitar el MUPA (Museo Paleontológico de Castilla-La Mancha). Aquest museu es va posar en marxa l’any 2015, quan el 23 de març s’inaugura amb una petita exposició de 200 peces i 20 reproduccions a mida real, amb el títol “Tierra de Dinosaurios”. L’evolució del museu i de la seva col·lecció, durant aquests pocs anys de la seva breu història, ha anat adreçada al desenvolupament d’una exposició, nodrida fonamentalment per peces originals, més del 95% de la col·lecció exposada, així con la rellevància d’aquestes peces, moltes d’elles holotips.

La col·lecció del MUPA està composta per restes de fòssils procedents dels jaciments paleontològics de Castella-La Manxa. Aquests materials ordenen cronològicament en els darrers 550 milions d’anys de la història de la Terra i representen els registres paleozoics de Toledo i Guadalajara, els mesozoics de Guadalajara i Conca, i els cenozoics de tota la regió.

El MUPA consta d’una zona de jardí exterior i un edifici de tres plantes. A l’àmplia zona exterior, es recrea lliurement un espai de llacunes amb rèpliques molt ben aconseguides de dinosaures a mida real amb plafons explicatius, alguns d’ells bastant fatigats pel pas del temps i de les dures condicions meteorològiques.

A l’entrada, Planta 0, hi ha una petita recepció i un hall on et fan una breu presentació de la institució, de l’exposició i del recorregut. No hi ha cap problema en prendre imatges de fotografia o vídeo. Amb l’entrada del matí, també pots accedir-hi a la tarda. Aquí et pots descarregar gratuïtament el programa BEMUSEUMS, una APP que t’acompanya durant tota la visita. Des d’aquest espai, a l’esquerra, s’accedeix a una aula on es fan tallers de paleontologia per a tot tipus de públic, però que no hi vàrem poder accedir. Cap a dreta s’inicia el recorregut per un passadís, on hi ha un arbre filogenètic que serveix d’introducció a la resta de la visita. La línia del temps permet ubicar diferents espècies segons han anat apareixen sobre el planeta i contextualitzant els principals esdeveniments de la història geològica. Finalitza el passadís amb un mapa de Castella-La Manxa on es poden situar tots els jaciments paleontològics de la comunitat, marcats pel període geològic al que pertanyen. A aquest nivell es troba la sala de l’era Paleozoica, on es troben peces fòssils, fonamentalment de Toledo i Ciudad Real, a més de rèpliques d’altre organismes, trilobits i amfibis, que ocuparem la regió en aquest temps. Seguidament està la sala del Mesozoic, on es troben invertebrats i vertebrats, principalment marins.


En la Planta -1, conclou aquest recorregut per la història de la Terra amb l’exposició dedicada a l’era Cenozoica. Aquí es poden veure peces originals dels llacs oligocènics de Conca i faunes mamíferes del Miocè Inferior de Conca i del Miocè Superior de Ciudad Real. En aquesta sala també es poden veure rèpliques a mida real, de rinoceronts llanuts, felins dents de sabre, óssos de les cavernes, gomfoteris i girafes. Finalitza aquesta planta amb un gran diorama d’una escena de caça de neandertals i un exemple de pintures rupestres.





A través de la rampa “Historia de los dinosaurios”, on diversos plafons penjats del sostre ens recorden com ha canviat la nostra visió dels dinosaures al llarg de la història, tornem a la Planta 0, per accedir a l’àrea Dinosaures. Aquesta sala està dominada per rèpliques d’aquest animals, a mida real, i també ens mostra l’impacte en la cultura i es recrea l’aparença d’un jaciment paleontològic. Al mateix nivell, hi ha la Sala Audiovisual, on podem veure una recreació dels aiguamolls de Las Hoyas i reconèixer en la pantalla immersiva com van poder ser algunes de les especies fossilitzades exposades a la plata superior.


Així doncs, ara s’accedeix a la Planta 1 on s’ubica el nucli de la col·lecció del MUPA, constituïda pels fons procedents dels jaciments paleontològics de Conca, de Las Hoyas (Cretaci Inferior, 125 ma.) i Lo Hueco (Cretaci Superior, 72 ma.). Aquí, la proposta museològica inclou elements que aborden de forma didàctica i lúdica aspectes generals del l’ambient de llacuna de Las Hoyas i els organismes vius que s’hi trobaven la flora i la fauna de Las Hoyas es mostra a partir dels seus fòssils, distribuint-la en diferents grups ecològics. Són molts els holotips que es mostren en aquest espai, alguns especialment rellevants pel coneixements dels primers mamífers Spinolestes, i aus Iberomesornis, Eoalulavisi, Concornis. Tot i que aquests, no són els únics elements d’atenció en la sala, els dinosaures trobats a la zona tenen especial importància, com el Concavenator, amb la seva espectacular vitrina que mostra el fòssil original. De forma similar, es presenta el jaciment de Lo Hueco, amb invertebrats, dinosaures, cocodrils i tortugues. Són d’especial rellevància la pelvis i la cua del dinosaure Lohuecotitan. Acaba la sala amb un simpàtic diorama que recrea un niu i les cries d’un titanosaure.

Al final de la visita, i abans de sortir, hi ha una diminuta botiga, molt desangelada i amb molt pocs elements de merchandising, pràcticament només hi havia un cistell amb peluixos, on hi vàrem trobar a faltar samarretes, llibres i altres coses relacionades amb els jaciments de la comarca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada