Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 9 d’agost del 2023

Amics del Museu: GeoEbre

Alvaro Arasa Tuliesa, prestigiós geòleg de les Terres de l’Ebre, és l’autor del llibre Origen del riu Ebre: De l’actualitat a l’actualisme, una visió de conjunt dels processos que han originat l’actual recorregut del tram final del riu i l’evolució del seu delta. Aquesta és l’obra de tota una vida d’investigació i estudi d’aquesta zona tan complexa.

El Dr.Alvaro Arasa va presentar la seva tesi doctoral l’any 1964 a la Universitat de Barcelona sobre els materials plio-quaternaris del Baix Ebre i el seu entorn. Després de dedicar-se professionalment a la geologia i a l’ensenyament, ara forma part d’un grup dit Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre (EbreRecerca) que fa divulgació de diversos aspectes del medi natural a través d’itineraris i publicacions com aquest llibre de gran format i escrit en tres idiomes (català, castellà i anglès), el qual segueix fil per randa el principi de l’actualisme de Charles Lyell del 1830: «El present és la clau del passat».

Així, amb didàctics esquemes, imatges de satèl·lit, talls geològics i fotos de grans dimensions, s’inicia descrivint l’actualitat del riu Ebre dins el context mundial i el context mediterrani, amb les seves variacions de cabal i la pila d’embassaments que en retenen les aigües i els sediments de la seva gran conca de recepció, els quals en modifiquen el seu traçat, i la influència que van tenir la crisi salina del Messinià i les glaciacions del Quaternari.

Observant una antiga terrassa del riu Ebre

Mostrant les evidències d’una antiga desembocadura de l’Ebre...

...amb còdols d’origen pirinenc

L’Alvaro dona a conèixer tota aquesta complexitat d’ambients sedimentaris amb entretingudes sortides geològiques pel Baix Ebre on ens mostra, entre d’altres coses, les evidències d’una antiga desembocadura del riu Ebre, així com també les evidències de diversos ascensos i descensos del nivell del mar, amb respecte del nivell actual, que donen com a resultat l’alternança d’ambients costaners (platges i dunes) i d’ambients de plana fluvial.

Observant les oscil·lacions del nivell del mar a Santa Llúcia

Anem cap al Morro Gros a observar les megadunes

També ens explica coses curioses com la pèrdua total de sorra de la platja de l’Arenal de l’Ampolla on, per causa d’unes actuacions efectuades després del pas del temporal Glòria (gener del 2020) ara als espigons nus només hi arrela el fonoll marí (Crithmum maritimum).

Fonoll marí a l’espigó de l’Arenal de l’Ampolla

A la visita dels Argilers d’Anguera vam observar les margues blaves del Pliocè i la seva fauna marina de fa 5 milions d’anys, ja que per aquella època el mar arribava fins a Tivenys.

Observant les margues del Pliocè....

...i la seva fauna marina

Després del dinar de germanor a la fresca ombra dels arbres de l’antiga estació de tren d’Aldover, el grup continua l’itinerari riu amunt però nosaltres hem ja de retornar car és molt tard i estem molt lluny, però tornarem! Fins a la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada