Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 27 de març del 2020

Jorgina Jordà: VI FIRA DE MINERALS DE SANTIAGO DE COMPOSTELA


Un any més, del 5 al 8 de març s'ha celebrat la VI Fira de Minerals de Santiago de Compostela que, malauradament, ha estat una de les últimes celebrades abans de l'estat de confinament en prevenció del coronavirus que esperem que acabi aviat.


Els assistents a més de poder adquirir minerals, van poder gaudir de diverses activitats relacionades amb la mineralogia i pensades per a tots els públics.

La Fira va obrir les seves portes el dijous al matí amb una xerrada molt interessant sobre Àfrica i, concretament, els minerals de sang. La xerrada va estar impartida per Chema Caballero, un antic missioner amb gairebé vint anys d'experiència a Sierra Leone, set d'ells viscuts en les zones diamantíferes de Kono i Kenema. El divendres també van continuar les xerrades sobre Àfrica amb la conferència "Un pastís enverinat a Nigèria", sobre la destrucció de l'ecosistema del Delta del Níger, realitzada per Kike Gómez, fotògraf i periodista freelance, molt conscienciat amb la sensibilització i comunicació de la situació política i social a l'Àfrica.

Les xerrades van tenir molt bona acollida, de la mateixa forma que els tallers que s'hi van realitzar. En aquests tallers s'explicava als assistents com identificar alguns minerals, se'ls introduïa en l'art de l'àbac per la recerca d'or, la gemmologia o la paleontologia. També es va poder gaudir d'una exposició de minerals fluorescents i una altra sobre rutes geològiques pel territori gallec.






En diversos punts del centre comercial on es va celebrar la fira hi havia vitrines amb mostres de minerals que van ser preparades pel Museu d'Història Natural de Santiago i el Museu dos minerais de Porriño. En aquestes vitrines es podia gaudir de bones mostres de fosfats com l'hurealita, fosfofil·lita, rittmannita, kainosita o torbernita, entre altres, del Monte Galiñeiro, Pontevedra.






Cal afegir que durant un dels quatre dies que va durar la fira, concretament el dissabte a la tarda, va tenir lloc una taula d'intercanvi de minerals entre aficionats locals i vinguts d'altres contrades com la zona del Bierzo (Lleó). Es van veure mostres de fluorita, beril, wolaframita, aragonita...



Aragonita, El Bierzo

A nivell mineralògic, destacar que es podia troba bastant material de Portugal, en especial de la famosa localitat de Panasqueira, que va camí de convertir-se en un clàssic d'aquesta fira.





També va haver-hi bona representació de minerals del Brasil, Marroc, Namíbia, Xina, Pakistan, o Mèxic. Gran quantitat de mostres procedents de la ja cèlebre mina de Madan (Bulgària): quars, esfalerita, calcita, calcopirita, galena, tots ells a bons preus.

En l'àmbit nacional es van veure, com no, les clàssiques fluorites de localitats asturianes (Mina Moscona, La Viesca, Berbes, etc.); calcites de Cantàbria, barites de La Unión, quars varietat ametista de Massabé i un llarg etcètera.

Fluorita amb barita, La Viesca

Calcita, La Viesca

Comentar que tot i coincidir amb la fira Expominerales, celebrada a Madrid, els expositors van quedar contents amb l'assistència i el volum de vendes. Així que només resta donar les gràcies als organitzadors i fins a la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada