Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dissabte, 21 de març del 2020

Mn. Francesc Nicolau: ATENCIÓ ALS CORONAVIRUS!


Donada l’actual crisi sanitària, causada pel coronavirus SARS-CoV-2, el qual provoca la infecció dita Covid-19, creiem convenient transcriure un interessant article que Mn. Francesc Nicolau ja va publicar el 21 de setembre de l’any 2014 al setmanari Catalunya Cristiana. En aquell article es feia referència a un altre coronavirus, anomenat MERS, el qual per aquelles dates va infectar molta gent, sobretot a l’Aràbia Saudita, però que no va arribar a escampar-se ni provocar els desgavells mundials d’aquest actual coronavirus, però sí que va donar lloc a un cert estat d’alarma.

Article publicat el setembre del 2014 a Catalunya Cristiana

«Potser no sabeu què és un coronavirus. Amb aquest nom es designa el grup d’uns virus que presenten el seu enbolcall amb un seguit d’expansions que fan que tinguin aspecte de corona. Són molt petits, de 80 a 130 nanòmetres de diàmetre (un nanòmetre és una milionèsima de mil·límetre), però poden originar en l’home malalties respiratòries. D’aquest tipus són els virus que ens afecten quan ens trobem refredats. Però n’hi ha de diverses classes i alguns fan més que produir un simple refredat.

L’actualitat científica d’avui és dir-vos que el 13 de maig passat (o sigui el 13 de maig del 2014) hi va haver una reunió d’urgència de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) per tractar d’un coronavirus que s’ha descobert a l’Aràbia Saudita. Aquesta reunió tingué lloc després del Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses que havia començat a Barcelona dos dies abans amb més de 10.000 experts i que també tractà d’aquest agent infecciós. Per què s’ha donat tanta importància a aquest virus? Molt senzill: perquè provoca la mort de molta gent (a l’Aràbia Saudita s’hi han registrat 126 morts) i perquè fins ara no s’ha trobat el tractament adequat per combatre’l.

L’alarma va sorgir quan el mes d’abril ja es registraven gairebé el doble d’afectats respecte el mes anterior i encara va augmentar un 25% el mes de maig. De moment el nombre de casos enregistrats fora de l’Aràbia Saudita i dels Emirats Àrabs Units és mínim i es tracta de persones que havien estat en aquests països, però això no vol dir que no s’hagi de donar importància. Aquest coronavirus s’ha designat amb el nom de MERS (Middle East Respiratory Syndrome) i podria estendre’s amb facilitat, com ja va passar el 2003 amb la SARS (que també era una sindrome respiratòria severa), que va arribar al Canadà i hi provocà més de 800 morts.

Els actuals afectats estaven treballant o ingressats en hospitals que es veu que havien rebut la infecció d’alguns pacients que hi arribaren. I d’on procedia aquest perniciós coronavirus? Algú ha dit que podria relacionar-se amb els camells, i més concretament amb les seves cries que acostumen a nèixer a la primavera. I, efectivament, s’ha vist que entre un 10 i un 15% dels camells (fins i tot els de Canàries) tenen anticossos contra aquest virus i en poden ser portadors sense estar malalts. No ho sabem. I això és intranscendent, el que cal és trobar-ne la rèplica.

Així doncs, de moment el que cal dir és que es desaconsella viatjar a l’Aràbia Saudita perquè contra aquesta infecció encara no s’ha trobat vacuna ni tractament i val més no exposar-s’hi. Ja ho veieu, a més del virus de l’ebola, que tanta alarma està causant, n´hi d’altres que també convé tenir en compte»

Des de la publicació d’aquest article ja han passat més de cinc anys, però sembla que no s’ha avançat gaire en el coneixement de la procedència, mecanismes d’infecció i tractament dels coronavirus. A veure si aquest cop va la vençuda!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada