Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 6 d’abril del 2020

Mn. Francesc Nicolau: S'ha descobert un bacteri intestinal que allarga la vida


La ciència de la salut també progressa i per donar un exemple a la revista Nature Medicine recentment es va publicar un article que parla d’un bacteri molt especial, i del qual m’agradaria dir-ne alguna cosa.

Ja sabeu que en el nostre aparell digestiu hi ha molts bacteris que ens ajuden a fer la digestió... i altres coses. Són beneficiosos per a la nostra salut. Doncs bé, s’acaba de descobrir que un d’aquests bacteris benefactors contribueix a l’allargament de la vida . S’ha vist que és abundós en persones centenàries i que n’hi ha mancança en les que moren joves. Quin paper fa, doncs, en el nostre cos?

El bacteri Akkermansia muciniphila augmenta l'esperança de vida

Els centenaris tenen abundància en els seus intestints d’uns bacteris que s’anomenen verrucomicrobis. Dels quals cal destacar els de l’espècie Akkermansia muciniphila, que en estudis anteriors ja s’havia demostrat que tenia un efecte protector davant la diabetis i l’obesitat. I ara s’ha vist un altre aspecte: actua sobre la síntesi dels àcida biliars, que són els que intervenen en l’envelliment d’una manera molt decisiva.

El Dr.Carlos López Otín, investigador de la Universitat d'Oviedo

A la Universitat d’Oviedo, el doctor Carlos López Otín, especialista en biologia del càncer i de l’envelliment, ha dirigit una investigació que ha durat cinc anys sobre l’actuació del dit bacteri. I què és el que han fet? Experiments en ratolins de dos models diferents, fent transplantaments de microbis intestinals, és a dir, fent augmentar la quantitat del bacteri Akkermansia muciniphila en el seu intestí, i en tots dos va augmentar la seva longevitat entre un 13% i un 15%. També es va notar que s’allargava la vida en altres ratolins que menjaven àpats esquitxats abans amb el dit bacteri. Així, doncs, s’ha comprovat que els transplantaments del bacteri Akkermansia muciniphila allarguen la vida almenys un 13% en ratolins i aplanen el camí cap a un tractament en persones.

Què hi podem dir nosaltres? Que val la pena tenir en compte el resultat d’aquestes investigacions que podríen millorar la salut de certes persones fent que aquesta sigui més plena i més sana, i això és bo.

Nota: Article publicat a Catalunya Cristiana el 23 de febrer de 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada