Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 9 de juliol del 2019

Mn. Francesc Nicolau: Una troballa arqueològica important al Pirineu


No sé si coneixeu una cavitat anomenada cova de l’Home Mort, situada a 1170 m d’alçada a la vall de Siarb (Pallars Sobirà). Va ser descoberta fa poc més d’una dècada per un veí de Soriguera i no sabem l’origen del nom amb què es va designar. El 2008 l’ajuntament d’aquesta localitat pirinenca en prengué constància i en feu una documentació arqueològica per haver-hi vist indicis d’ocupació humana, però no va ser fins al 2017 que el Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya començà a fer-hi excavacions i es trobà amb una sorpresa molt important.

Tasques d'excavació a la cova de l'Home Mort de Soriguera

Aquella cavitat havia estat un cementiri i s’hi trobaren restes humanes d’almenys set individus de diverses edats: nens, joves i adults, a part d’haver-hi diverses eines i utensilis de ceràmica antiga. Ub dels interessats en l’estudi del que s’anava trobant va ser el professor del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ermengol Gassiot, que considerà que es tractava d’una troballa importantíssima.

El professor i sindicalista Ermengol Gassiot i Ballbé

S’hi aplicà el mètode que es fa servir per a datar restes orgàniques a alguns ossos trobats i resultà que la seva antiguitat ronda els 3.500 anys (mitjans Edat del Bronze) i això les converteix en les restes humanes documentades més antigues del Pallars Sobirà. També es veié que entre els individus hi havia diferències de fins 120 anys, i això vol dir que la utilització d’aquest cementiri va durar, com a mínim, aquesta xifra d’anys.

No es coneixia fins ara cap enterrament d’aquest tipus a casa nostra i en tan bon estat de conservació. I, és clar, l’ajuntament no vol que la cosa s’acabi aquí. El seu alcalde Josep Ramon Fontavila ja ha parlat amb amb els encarregats del Parc de l’Alt Pirineu per buscar finançament i prosseguir amb l’investigació, i així conèixer més detalls d’aquells pobladors del Pirineu d’ara fa tres mil·lenis i mig. Ja ens en diran alguna cosa més!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada