Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 16 de juliol del 2019

Mn. Francesc Nicolau: El nou telescopi espacial CHEOPS


En principi està previst el seu llançament a l’espai el proper 15 d’octubre i és un projecte portat a terme per l’Agència Espacial Europea (ESA). Són astrònoms suïssos els qui han pres la principal responsabilitat de la construcció d’aquest complex satèl·lit que s’ha anomenat CHEOPS (de l’anglès CHaracteristing ExOPlanet Salellite), però ara que ja està construït el tenim a les instal·lacions d’Airbus de Madrid esperant ser traslladat a Kourou, a la Guaiana Francesa, per la seu llançament.

El salèl·lit CHEOPS esperant ser traslladat a Kourou

Cal fer notar que l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) hi participa com a membre del comitè científic que selecciona els objectius que ha de seguir aquest enginy. I quin és l’objectiu primer? No és descobrir nous exoplanetes, sinó ampliar els coneixements dels que ja es coneixen. La previsió és que estudiï uns 350 exoplanetes durant un període de tres anys i mig, si bé el seu treball pot durar més d’una dècada si no hi ha cap problema important inesperat.

Recreació del CHEOPS en plena feina

Ignasi Ribas, director de l’IEEC ens diu que «volem entendre millor com es formen, com són i com evolucionen els planetes d’altres estrelles. Per això mirarem allà on sabem que n’hi ha, i refinarem els coneixements per contrastar-los amb els models teòrics»

Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

El CHEOPS porta un telescopi que té una lent de 30 cm de diàmetre, i se situarà a uns 700 km de la Terra. Amb tot això anirà observant l’entorn de les estrelles que se li ordenin des del la instal·lació terrestre. Un dels objectius és l’estrella 55 de Càncer que té un planeta que és com una superterra molt calenta i es tracta de veure com s’altera al llarg del temps. També serà interessant l’observació dels que tenen òrbites excèntriques, i un punt a tenir molt en compte serà el trànsit del planeta per davant la seva estrella, amb el qual s’obtindrà mesures precises de la seva grandària. Els astrofísics de l’ESA estan molt entusiasmats en aquest projecte que serà font de nous coneixements astronòmics. Tot sigui pel progrés de la ciència!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada