Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 29 de juliol de 2019

Amics del Museu: Es pot preveure un terratrèmol?

Segons sembla, Charles F. Richter (creador de l’escala de magnitud sísmica que porta el seu nom) un bon dia va dir que "és de bojos predir un sisme" però aquesta és una aspiració que ve de lluny, de quan ja els antics grecs van observar que just abans d’un gran terratrèmol certs animals mostraven un comportament anormal. També altres signes són l’assecament brusc d’alguns pous, l’emissió de gas radó i la successió de petits sismes prèvis a un gran terratrèmol. Tanmateix encara no s’ha lograt una autèntica predicció.

El geofísic japonès Kosuke Heki

El geofísic japonès Kosuke Heki, de la Universitat de Hokkaido, està convençut, però, que els senyals que preveuen un gran terratrèmol cal buscar-los a 300 Km sobre la superfície terrestre, o sigui, a l’anomenada Ionosfera. Heki afirma que l’energia que s’allibera durant un terratrèmol provoca una perturbació en els electrons de les capes altes de l’atmosfera situats sobre la vertical de l’epicentre.

Col·lisió entre una placa oceànica i una continental

Això és degut al fet que una roca, sotmesa a grans pressions, es comporta com una pila molt dèbil que genera un petit corrent elèctric perquè els seus àtoms d’oxígen alliberen electrons (de càrrega negativa) tot deixant uns “buits” de càrrega positiva que són ràpidament ocupats pels electrons dels àtoms d’oxigen del voltant. Així, com un “efecte dòmino”, els “buits” es propaguen des de l’hipocentre tot concentrant-se sota la superfície terrestre des d’on atrauen els electrons de les mol·lècules de l’aire. Així les càrregues elèctriques viatgen fins a concentrar-se a les capes altes i sobre l’epicentre; però el millor de tot és que aquests senyals ja es poden detectar una mitja hora abans del sisme.

Localització de l'epicentre del sisme de Tohoku...

... i el posterior tsunami


Tot això ho va descobrir Heki arran de l’anàlisi del gran terratrèmol, i posterior tsunami, que l’11 de març de 2011 va assolar la regió japonesa de Tohoku, amb les greus conseqüències que se’n van derivar i que tots coneixem. Per la seva part, Heki ja feia temps que estudiava l’estrany comportament dels electrons del cel després d’un sisme, però en aquella ocasió va ampliar el marge temporal per la qual cosa va poder comprovar que uns 40 minuts abans del cataclisme ja es podia detectar un lleuger increment de la densitat electrònica sobre el futur epicentre.

Concentració anòmala d'electrons a la ionosfera sobre l'epicentre

Com que resulta que Heki és un científic seriós, aquest no va fer públics els resultats de la seva recerca fins que no va haver comprovat que aquesta variació apareixia abans de 18 grans terratrèmols ocorreguts al llarg dels darrers 7 anys, i pensa que amb una bona xarxa de receptors GPS es podríen detectar aquests canvis en la densitat electrònica i així poder prendre una sèrie de mesures orientades a minimitzar els riscos per a la població.

Esquema en vertical de la concentració d'electrons

Tanmateix Heki no s’ha estalviat les crítiques i són molts els que pensen que aquesta és una altra falsa promesa de predicció sísmica ja que assenyalen que el fenomen de concentració electrònica no és més que una anomalia estadística i que es farà molt difícil distingir un “núvol” concret causat pel moviment de les plaques tectòniques perquè hi ha massa factors a tenir en compte com són la classe de roques implicades, la pressió i el tipus de fractures que actuen.

Malgrat tot, Heki no es dona per vençut i segueix treballant i estudiant el fenomen tot fent una anàlisi tridimensional amb les dades obtingudes del terratrèmol de Xile de l’any 2015, i així mirar d’entendre millor els seus efectes sobre l’atmosfera. Si aquest sistema de predicció resulta ser eficaç... ja en sentirem a parlar!

NOTA: Resum de l’article d’Erik Vance Terremotos en el cielo, publicat a la revista Investigación y Ciencia (núm 513, Juny 2019)

Cap comentari:

Publica un comentari