Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 28 de maig del 2019

Jorgina Jordà: X TAULA DE CANYELLES


Un any més, i ja van deu edicions, s’ha celebrat la Taula d'intercanvi de Minerals de Canyelles (Canyelles, el Garraf). En aquesta ocasió, la ubicació de l’acte va tenir lloc a la sala multicultural, on ja s’havia realitzat la Taula en anys anteriors i on cal dir que vam estar molt còmodes i vam disposar de força espai i claror.





El nombre de participants va ser molt significatiu i es van poder veure mostres de minerals de tots tipus. Començaré destacant una bona representació d'una localitat clàssica i que fa anys que és inaccessible: Enekuri a Biscaia. Es van poder veure molt bones mostres de quars, calcita, analcima i quars ametista en ceptre d'allò més estètiques, gràcies a la participació d'un company vingut del País Basc.

Ametista Enekuri Biscaia

Calcita i quars Enekuri Biscaia

També del nord peninsular bones mostres de calcita i barita de Lesaka; barita de la mina Troya; fluorita de la mina Moscona i Berbes a més d’exemplars interessants d’auricalcita i quars de l'Hozarco. Destacar també una mostra de galena molt curiosa procedent de la mina de los Corrales de Traspando, Oceño, Astúries i uns bonics quarsos del Pantano de Bárcena. Es va poder gaudir de molt de material de la zona minera de La Unión-Cartagena, tant de recent extracció com de fa ja més de vint anys i també de Múrcia destacar alguns bons exemplars de fluorapatita de la Celia. Gran varietat de guixos, especialment, de localitats aragoneses; mostres interessants de cinabri de Xóvar i exemplars de sofre de La Cañada de Verich molt acolorits i que van tenir molt d’èxit. De la zona sud, quars i fluorita de les mines Gloria; almandina de Lubrín i aragonita d'una localitat poc coneguda: Casas de Ves, Albacete. A més, destacar el que, per a mi, va ser la sorpresa del dia: kasolita (un silicat radioactiu) de la mina San Rafael a Cardeña, Còrdova.


Auricalcita i quars El Hozarco Cantabria 





Cinabri Xòvar

Sofre La Cañada de Verich


De Catalunya es va trobar quasi de tot doncs hi havia participants d’arreu. Bones mostres clàssiques d’anapaïta de Bellver de Cerdanya, de molt bona mida i retrobades fa un parell d'anys; calcita de recent extracció de la mina de Can Palomeras; wulfenita de la pedrera de Can Donadeu, Sant Fost de Campsentelles; celestina de Castellfollit de Riubregós (localitat més coneguda per la calcita) schorl i clorita pseudomòrfica de cordierita de Mont-ras i, com no, exemplars de microclina i quars de la pedrera Massabé; epidota de Casterner de les Olles i les clàssiques celestines de Torà, Ivorra i La Granja d'Escarp; calcita de Gualba, fosfats del Turó de Montcada i un bon assortit de minerals de la pedrera Berta: fluorita, calcita, esfalerita...



Calcita Gualba

Es va comptar també amb un parell de lupes binoculars d’ús lliure per tots els assistents i que com en anteriors ocasions, va permetre gaudir molt als amants dels micromuntatges amb el gran assortiment de minerals que hi havia per intercanviar: anatasa, titanita i fluorapatita de Güell d'Hornos; arsenopirita de la Val d'Aran; dundasita i aragonita de Prullans i una extensa paragènesi de localitats clàssiques com Rocabruna, Bruguers o la mina Linda Mariquita.

Esfera de Dundasita Prullans inferior 1mm

Novament, la Taula va comptar amb la presència del Grup Mineralògic Català i això va fer que molta gent pogués conèixer la gran quantitat de publicacions i activitats que hi ha al voltant del col·leccionisme de minerals.

Per tal de celebrar la desena edició de la taula, l’Ajuntament de Canyelles va obsequiar als participants amb un bonic recordatori fet en vidre bufat que evocava la forma d’una drusa de quars, elaborat per una artesana local.

 Sr. J.A. Soldevilla i Sra. Rosa Huguet


Així doncs, cal un doble agraïment per al senyor J.A Soldevilla ànima i organitzador de la Taula i també a l'alcaldessa, la senyora Rosa Huguet, per rebre’ns  a Canyelles sempre amb els braços oberts i tenir aquest magnífic detall amb tots nosaltres.

Felicitats a tots, i... a per la XI Taula!


Fotos:Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada