Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 29 de novembre del 2021

Mn. Francesc Nicolau: S'han descobert dues espècies noves d'esquirols

Ja sabem que constantment els biòlegs amplien la llista de les espècies vivents amb nous descobriments. Sembla, doncs, que no es pot dir que sigui una notícia notable que s’hagin trobat dues noves espècies d’esquirols. Certament, així es podria afirmar, tenint en compte que, d’esquirols, se’n coneixen més de 280 espècies ben classificades. Però les circumstàncies d’aquesta troballa tenen cert interès ja que es tracta d’esquirols de la regió de les illes de la Sonda (Malàisia i Indonèsia) i la investigació ha estat liderada per l’Estació Biològica de Doñana (EBD) la qual depèn del CSIC. És, doncs, un èxit de la ciència espanyola si bé la confirmació l’ha donada l’organisme internacional que s’encarrega de l’enregistrament de les espècies noves.

Esquirol del gènere Sundasciurus de l'illa de la Sonda

Com segurament ja sabreu, per afirmar un conjunt d’animals són de la mateixa espècie cal constatar que que les relacions entre ells són fecundes ja que si no ho fossin serien d’espècies diferents. Però això també es pot saber estudiant l’ADN de les cèl·lules dels vivents corresponents i comparant-los.

L’estudi s’ha fet sobre esquirols del gènere Sundasciurus i hi havia dos grups que no semblaven pas d’espècies diferents de la totalment coneguda, però que mostraven certes variants, per això s'ha volgut comprovar que aquestes variants no fossin de raça i s’ha vist que calia considerar-los espècies diferenciades. Els resultats d’aquesta investigació s’han publicat a la revista Frontiers in Ecology and Evolution.

Els estudiosos del tema són dels que diuen que cal evitar l’extinció d’espècies, i com que una d’aquestes ara classificades té una àrea molt reduïda d’expansió i es troba amenaçada, han fet una crida a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura perquè es posin en marxa mesures de protecció per aquests animals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada