Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 7 de febrer del 2018

Mn. Francesc Nicolau: PODRIA NO HAVER-HI NI MATÈRIA NI ENERGIA OBSCURES?

Es tracta de dues hipòtesis científiques que han aconseguit fa temps l’acceptació de la gran majoria dels físics, i per això us haig de comunicar una actualitat científica amb un raonament  que sembla  ben correcte i que posa en dubte l’existència d’aquestes «obscuritats».


Pel que fa a la matèria obscura, fou l’astrònom suís Fritz Zwicky qui en postulà la seva existència el 1933 per explicar el moviment de certes estrelles. El 1970 un altre físic, Vera Rubin, va mostrar amb càlculs precisos que l’existència d’aquesta matèria invisible explicava matemàticament el comportament en moviment i velocitat de certes estrelles, càlculs acollits com a ben correctes per a la comunitat científica i que motivaren una acceptació gairebé universal de la hipòtesi. Des d’aleshores s’han dedicat molts recursos a identificar-la tan a l’espai com a les profunditats de la Terra o a l’observatori del CERN. Llavors la gran majoria dels físics ja no dubtava de la seva existència real.

I no gaire més tard, per la seva banda, l’energia obscura es veié també com a única explicació del fet que l’expansió de l’univers s’estigui accelerant. I fins i tot el Premi Nobel de Física del 2011 s’atorgà als que donaren una explicació raonada a aquest fet i atribuint-lo a l’energia obscura.


Doncs bé, davant d’aquesta postura dels físics us haig de comunicar que ha sorgit una veu dissonant: un investigador de la Universitat de Ginebra, André Maeder, que acaba de publicar a la revista Astrophysical Journal un article on exposa que tots els fenòmens que s’addueixen per demostrar l’existència de la matèria i l’energia obscures es poden explicar prescindint d’aquestes entitats hipotètiques i invisibles.

No us puc explicar com desenvolupa el seu raonament aquest autor, però si que us puc dir que és seriós i correcte des d’un punt de vista científic i, curiosament, fa notar que la cosa ve del concepte d’invariant. Diu textualment: «En aquest model —es refereix al model expansionista del cosmos tingut per vàlid per tothom— hi ha una hipòtesi de partida que no s’ha tingut en compte, segons opinió meva. Em refereixo al concepte d’invariant: la invariància de l’espai buit, amb altres paraules l’espai i buit i les seves propietats no canvien després d’una dilatació o contracció» I aplicant això veu que s’han de modificar lleugerament els enunciats de les lleis tingudes per ben vàlides (gravitació, relativitat, mecànica quàntica) i en resulta que tots els fenòmens presentats com a deguts a la matèria o energia fosques tenen explicació senzilla, per la invariància de l’espai buit.

Ja no cal matèria obscura per explicar les velocitats de les galàxies, ni energia fosca per donar raó de l’acceleració de l’expansió còsmica. Nosaltres, però, no tenim prou competència per jutjar amb autoritat el que afirma aquest expert astrofísic. Em d’esperar qui en sàpiga més, i si el que es diu té acceptació, ja en sentirem a parlar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada