Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 10 de novembre del 2015

Amics del Museu. MUSEU VIRTUAL. Fòssils del Juràssic mitjà (Dogger)

Després de donar un cop d’ull als exemplars del Juràssic inferior (Lias), els quals s’exposen a la vitrina número 30, anem a veure la següent vitrina (la número 31) on es troben els fòssils corresponents al Juràssic mitjà (Dogger). Es fa evident que la major part dels exemplars que s’exposen són ammonits, entre els quals hi destaquen els de l’espècie Strenoceras bajocense. Aquesta espècie caracteritza el pis geològic Bajocià inferior i es troba molt estesa per Europa, Àfrica i Àsia.



Altres ammonits típics dels pisos Bajocià i Bathonià són els dels gèneres Parkinsonia i Stephanoceras com Parkinsonia parkinsoni i Stephanoceras humphriestanum.





També ho són Oppelia subradiata i Oppelia fusca, Leptosphinctes martiusi i Zigzagoceras arbustigerum; així com també els ammonits del gènere Sphaeroceras com S.brongniarti i S. bullatum amb la seva característica forma globular.





Alguns ammonits típics del pis Cal·lovià són els del gènere Reineckeia com R. multicostata i R. douvillei; i també els del gènere Macrocephalites com M. macrocephalus i M. cannizzaroi. També ho són els de l’espècie Hecticoceras hecticum.




El pis geològic Aalenià està a cavall del Lias i el Dogger, per això en aquesta vitrina es poden veure alguns exemplars dels gèneres Ludwigia i Leioceras. També es pot observar un exemplar de l’espècie Oxycerites aspidoides en el qual s’aprecia una línia de sutura ondulada molt simple; i és que l’antiga norma de relacionar directament la sutura goniatítica amb els ammonoïdeus paleozoics, la sutura ceratítica amb els ammonoïdeus del Triàsic i la sutura ammonítica amb els ammonits del Juràssic i del Cretaci, s’ha vist que no té cap valor sistemàtic i per això s’ha de rebutjar. Altres fòssils marins de la mateixa època són uns belemnits. Altres fòssils marins de la mateixa època són uns belemnits.





A diferència de la vitrina dedicada al Lias, en aquesta només es mostra una sola espècie de braquiòpode: es tracta de Dorsoplicathyris dorsoplicata, i és que a partir del Juràssic mitjà són molt més abundants els ammonits que els braquiòpodes. Si voleu veure els fòssils del Juràssic superior (Malm), cliqueu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada