Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 8 de desembre del 2014

Mn.Francesc Nicolau: LA SONDA ROSETTA A L'ENCONTRE D'UN COMETA

Amb motiu del recent encontre, el passat dia 12 de novembre, de la sonda Rosetta amb el cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko, i el posterior aterratge del mòdul Philae damunt la seva superfície per tal d’estudiar la seva composició, reproduim aquí un artícle que Mn. Francesc Nicolau va publicar l’any 2004 on s’explica com aquesta sonda fou llançada a l’espai i de les fites previstes que hauria de realitzar abans de l’encontre amb el citat cometa... fites que s’han anat acomplint totes i cadescuna.

La sonda Rosetta a l’encontre d’un cometa

L’Agència Espacial Europea (AEE), des del cosmòdrom de Kourou de la Guaiana Francesa, va posar en òrbita el 2 de març passat una sonda molt sofisticada que després de moltes observacions acabarà fent aterrar a la superfície del cometa Txuriumov-Geramisenko un petit mòdul per examinar-ne la composició. Però tot això serà l’any 2014 si tot va bé.

Sonda Rosetta (extret de wikipedia.org)

Aquesta sonda amb el nom de Rosetta haurà costat en total uns mil milions d’euros. Espanya n’ha pagat el 6%. Sis empreses espanyoles hi han contribuït. És una nau d’alumini que pesa tres tones i amb els panells solars desplegats fa 32 metres de llargada. Abans d’arribar al cometa canviarà d’òrbita diverses vegades i recorrerà bona part del sistema solar, passant també per la zona del cinturó d’asteròides i n’analitzarà un parell, quan hi passi a pocs milers de quilòmetres de distància. S’acostarà tres cops a la Terra i un cop al planeta Mart per aprofitar-ne la força gravitatòria i rebre’n un nou impuls. A la Terra s’aproparà el març del 2005, el novembre del 2007 i el novembre del 2009, mentre que a Mart s’hi haurà aproximat el març del 2007.

Les òrbites previstes per la sonda (extret de taringa.net)

Després del 2009 és quan allargassarà l’òrbita fins passar més enllà de Júpiter i aleshores ja anirà directe cap al cometa per arribar-hi el novembre del 2014. Aquest cometa, com ja se sap de tots els cometes, és una bola de gel bruta que quan s’acosta al Sol, a causa de la calor, allibera gas i pols que en fa la cua. Però quan s’hi acostarà la Rosetta serà només gel sòlid sense cua, perquè serà a 420 milions de quilòmetres lluny del Sol. Com que té un nucli de tres quilòmetres d’amplada per cins de llargada, serà possible “aterrar-hi”. El mòdul que s’hi posarà, anomenat Philae, és gros com una rentadora i pesa 100 quilos.

Amb aquesta missió la sonda vol esbrinar amb més profunditat quina és la constitució d’un cometa. Esperem que tot vagi bé, ja que són tants els milions d’euros que s’hi han invertit.

NOTA: Article publicat a la revista Catalunya Cristiana el dia 22 d’abril de 2004.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada