Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 19 de juny del 2024

Joan Vilella: Una visita a la Costa Juràssica-Sud d'Anglaterra

La nostra visita es va limitar a les localitats de Lyme Regis (Devon) i Charmouth (Dorset), probablement la franja més famosa, pels seus descobriments arqueològics i la seva abundància en fòssils.

Exemplars exposats a l’entrada del Lyme Regis Museum

Són uns penya-segats del Juràssic Inferior, amb capes alternes de pedra calcària i esquist, on es produeixen despreniments de roca i esllavissaments de terra quan hi ha temporals o marees fortes. La pluja i l’onatge netegen els sediments generats per aquestes accions mecàniques i alliberen els fòssils que contenen.

Els fòssils que es poden trobar a peu de platja són:

·        Ammonits, que a la zona s’anomenen Snakestone (“serps enrotllades”). N’hi ha exemplars molt bonics, fossilitzats en pirita.

·        Gryphaeas, anomenats popularment Devil’sToenails (“ungles del diable”).

·        Belemnits, anomenats Thunderbolts (“raigs”) a la zona.

·        Ofiuroïdeus.

·        Crinoïdeus.

·        Vèrtebres d’Ictiosaure.

·        Escates de peix.

·        Eriçons de mar.

En aquests jaciments s’han trobat exemplars magnífics, complets o gairebé complets, d’ictiosaures i plesiosaures que es poden admirar al Museu de Lyme Regis i al Museu d’Història Natural de Londres. Alguns d’aquests exemplars trobats per Mary Anning (1799-1847).

He de dir que nosaltres no vam trobar gaire cosa per tres motius principals:

·        Falta de temps.

·        Desconeixement dels jaciments.

·        I, sobretot, per condicions climàtiques adverses... Curiosament, en aquest cas vol dir que feia un temps de platja esplèndid. El geòleg del Museu de Lyme Regis que ens va acompanyar en la visita guiada ens va explicar que en aquesta zona, “bon temps” per buscar fòssils vol dir uns quants dies de tempestes, pluges i fort onatge.

També es troben molts nòduls de sílex de diferents tonalitats, recoberts de pàtina blanca i de formes curioses que es creu que són esponges.

INFORMACIÓ IMPORTANT PELS COLECCIONISTES

A aquests jaciments es permet la total llibertat de cerca i recollida de fòssils.

A més a més, els fullets del Museu i els panells d’accés a les platges indiquen clarament les dades del jaciment i conviden els visitants a buscar fòssils.

Les següents dades sobre la lliure recollida de fòssils s’han traduït del fulletó (en anglès) FossilHuntingatLyme Regis, publicat pel Museu de Lyme Regis.

Cartell informatiu amb el “Codi del Col·leccionista”

El codi dels col·leccionistes:

·        La “caça” de fòssils és un fantàstic passatemps a l’aire lliure, cal tenir bona vista i estar molt atents als detalls, cal mirar amb atenció, bona sort!

     Informar de troballes inusuals o rares - Les troballes d’alt valor o rares poden contribuir a millorar el nostre coneixement científic i s’ha de registrar. Pot informar sobre les seves troballes al Lyme Regis Museum o al CharmouthHeritageCoast Centre.

·        Recollida responsable – Si té la sort de trobar alguna cosa que creu que és important, els especialistes ho registraran i li demanaran les seves dades de contacte, però no li prendran el fòssil.

Les visites guiades organitzades pel Lyme Regis Museum (Lyme Regis MuseumFossilWalks) són una forma excel·lent de que les famílies i les escoles aprenguin més sobre els fòssils. Les realitzen geòlegs experts en la zona i permeten al públic en general aprendre molt sobre la geologia de la zona i recollir fòssils que es poden endur cap a casa.

El geòleg Richard Edmonds durant la visita guiada

En Richard mostrant fòssils dels que es 
podran trobar durant la visita

Podeu veure com un país civilitzat i amant de la cultura considera els seus ciutadans lliures d’augmentar la seva cultura, posant en valor que recollir fòssils que seran destruïts per l’erosió és millor que no fer-ho.

Perquè al nostre país no es pot fer funcionar així si en la majoria dels nostres jaciments passa el mateix?

La situació actual a Espanya és la següent:

·        Està prohibit recollir qualsevol fòssil.

·        La reglamentació fa referència a material “arqueològic o paleontològic”, sense diferenciar-los, tracta tots els vestigis per igual.

·        El criteri arqueològic és adequat per jaciments de vertebrats, seguin rèptils o mamífers en connexió òssia, perquè requereixen excavacions dirigides per especialistes.

·        Però no té en compte que existeixen altres tipus de jaciments. Els jaciments fossilífers es poden classificar en dos tipus:

1.     Jaciments en els quals l’erosió ha alliberat els fòssils, les escombreres de les mines o pedreres, o les tarteres naturals o producte d’obres públiques; en aquests jaciments el fòssils estan exposats als elements i si no es recullen els destruirà l’erosió més d’hora que tard.

2.     Jaciments on els fòssils estan protegits per la roca on estan inserits.

Els jaciments de valor especial, com els Estratotips, haurien de protegir-se. Però s’hauria de permetre la cerca i recollida de fòssils en els jaciments de tipus 1 per nodrir les col·leccions particulars d’aficionats, escoles i museus locals.

AVANTATGES I JUSTIFICACIÓ DEL COL·LECCIONISME DE FÒSSILS

La cerca i recollida de fòssils és una activitat a l’aire lliure que comporta un contacte amb la natura, implica un coneixement de la geologia, coneixements i ús dels mapes, la consulta de publicacions, la visita a museus i l’assistència a exposicions i conferències.

Tot això contribueix a augmentar la cultura a nivell personal i l’interès general per la geologia i, principalment, la Paleontologia.

Els aficionats han donat grans quantitats de fòssils a museus, que han correspost tot sovint dedicant espècies noves als qui han recollit i cedit el material.

Els fòssils de les col·leccions i els nous jaciments descoberts pels aficionats són de gran ajuda pels paleontòlegs, tal i com proven les nombroses cites a aficionats a les seccions d’Agraïments a les publicacions científiques.

Així, encoratjo a les autoritats competents a valorar els avantatges que tindria tenir en compte aquesta proposta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada