Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dijous, 28 de juliol del 2022

Mm. Francesc Nicolau: El problema de l'escassetat d'aigua

No és tan sols un problema local sinó que que ho és a escala mundial. Les estadístiques diuen que uns dos milions de persones es veuen directament afectades per no tenir al seu abast prou aigua potable, i que cada any moren 297.000 infants abans dels cinc anys per aquesta causa. Tot això és, per desgràcia, ben conegut.

L'aigua, un bé cada cop més escàs

Però ara, per culpa del canvi climàtic que farà augmentar 2,7ºC la temperatura i un 16% els gasos contaminants al 2030, si no s’hi fa res, segons Antonio Guterres (Secretari de les Nacions Unides), els científics han calculat que el nombre d’afectats per aquesta mancança arribaran als cinc milions el 2050 a països com l’Índia, Bolívia, Brasil o de les terres africanes. I encara que nosaltres estiguem geogràficament lluny, ho hem de sentir i tenir en compte pel fet que tots som germans. Però què s’ha fet, o es fa, per solucionar el problema?

António Guterres, Secretari General de les Nacions Unides 
Viquipèdia

Certament, ja hi ha hagut algunes iniciatives com la de l’ONG Ajuda en Acció que ha proporcionat 150 filtres potabilitzadors a Bolívia, o bé l’ajuda prestada per Oxfam Intermón a Bangaldesh i Burkina Faso per conduir aigua potable, i també els sis pous que Mans Unides ha construït a Zàmbia i utilitzen 22.000 habitants... i altres iniciatives que van sorgint.

I em direu: a casa nostra no hi ha ningú que faci res per ajudar-hi? Doncs sí. L’empresa barcelonina Roca, que el 2010 va fundar We Are Water, amb el seu director Carles Garriga al capdavant, treballa per portar aigua potable i un sanejament segur a molts llocs. Per exemple  a Boa Vista (Brasil) s’ha emprés una iniciativa que afavorirà unes 100.000 persones que viuen en indrets vulnerables. Garriga ens explica que «des del 2010 s’ha aconseguit que més d’un milió i mig de persones tinguin aigua i sanejaments adequats que abans no tenien». Cal agrair, doncs, tot el que es faci en aquest sentit, però també cal que prenguem consciència per ajudar en tot el que puguem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada