Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 6 de juliol del 2022

Amics del Museu: Visita a l'exposició "El Sol. Vivint amb la nostra estrella"

Aquests dies, i fins al 16 d’octubre, es pot veure al CosmoCaixa de Barcelona aquesta exposició dedicada al nostre astre rei, el qual ha estat, i és encara, motiu de gran curiositat i investigació.

L’exposició s’estructura en una sèrie d’àmbits on s’expliquen diversos aspectes del Sol, des de l’adoració a les antigues civilitzacions, els primers estudis sobre el seu moviment i composició, la mesura del temps, i el Sol com a font de salut i energia, així com també s’expliquen els darrers descobriments i potencials perills.

Esquema del recorregut per l’exposició

A cadascun dels espais d’exposició hi ha un amable guia que ens resol els dubtes i ens orienta en els diferents “experiments” pràctics que trobem al llarg del recorregut.

Un guia ens dona la benvinguda a l’exposició

A través de plafons introductoris en cada àmbit (en català, castellà i anglès, amb codi QR), i on la il·luminació recorda un sol ponent, ens anem introduint a les particularitats del nostre estel més proper, tan conegut i desconegut alhora.

Model de plafó introductori de cada àmbit

A les diferents sales, molt espaioses, s’hi exposen maquetes, reproduccions, facsímils i objectes històrics relacionats amb l’estudi del Sol en les diferents èpoques. També hi ha pantalles que projecten petits audiovisuals.

Vitrines de l’exposició

Així al llarg del seu recorregut, primer ens trobem amb els variats mètodes i instruments que la humanitat ha fet servir per a calcular el temps i les estacions de l’any basant-se en el “moviment” del sol a través del cel: observatoris neolítics com el d’Stonehenge al Regne Unit, esferes armil·lars geocèntriques, planetaris heliocèntrics i curiosos rellotges de sol portàtils, cadascun amb un exemple del seu funcionament. També hi ha bonics rellotges mecànics i un rellotge atòmic.



Rellotges de sol portàtils

Entre els més curiosos rellotges de sol portàtils està un rellotge de pastor, el funcionament del qual es pot conèixer a través d’un “experiment” on se’l compara amb un rellotge de sol fix.


Dins l’àmbit de la salut, es veu l’evolució des dels temps en què prendre abundants banys de sol era molt saludable, fent bona la dita «on entra el sol, no entra el metge», fins als temps on es va veure que també ens cal protegir-nos de la calor i dels seus raigs perjudicials, fent bona la dita que «totes les masses piquen».

Dins l'àmbit "El Sol i la salut"


Així passem a l’àmbit on se’ns mostren els diversos mètodes d’aprofitament de l’energia del sol, des de les primeres lupes i miralls ustoris, que concentren els raigs solars per a fer foc ràpidament, fins al curiós intent (l’anomenat Reactor de fusió ZETA) de controlar, i confinar en el petit espai d’un forn domèstic, la fusió nuclear que té lloc a l’interior del sol. Lògicament l’experiment va ser un fracàs... però aquí està el futur de l’aprofitament de l’energia solar. I, mentre això no arriba, tenim les plaques fotovoltaiques i aparells solars que fan el seu servei en llocs remots.

Mirall ustori del s. XVIII

Maqueta del reactor de fusió ZETA

La premsa de l’època se’n va fer ressò

Diversos models de cèl·lules solars de silici

El darrer àmbit de l’exposició està reservat a l’observació del sol que, des del telescopi de Galileu, amb el qual va observar per primera vegada i amb detall la superfície del sol, fins als darrers llançament de les sondes solars Parker i Orbiter, han servit per a desvetllar-ne els seus secrets més ocults i preveure futurs perills derivats de les tempestes solars.

Rèplica del telescopi de Galileu

Les sondes amb què observem el sol avui dia

Dibuixos i pintures de taques solars

En aquest espai es fa especial èmfasi al fenomen de les taques solars, amb dibuixos, fotos, pintures i gravats que són veritables obres d’art. El més espectacular de l’exposició és una gran esfera amb uns codis QR amb els quals es posen en marxa unes pantalles portàtils, força pesants, que ens donen tota mena d’informació sobre les característiques del sol.

Pantalles de realitat augmentada

Grans imatges del sol com a comiat

Ens acomiadem de l’exposició amb una gran pantalla que emet imatges del sol, amb diferents longituds d’ona, i dels trànsits de Mercuri i Venus. I de totes les frases que em pogut llegir, jo em quedo amb la que va dir Arthur Eddington l’any 1920: «L’estel treu profit d’una reserva enorme d’energia per mitjans que ens són desconeguts (...) a vegades somiem que, algun dia, l’home aprendrà a alliberar-la i usar-la en benefici propi». L’exposició es complementa amb un curs d’iniciació a l’astronomia, conferències, visites comentades, tallers i activitats especials.

Rellotge de sol del pati del CosmoCaixa

Instruccions d’observació
Dins de l'estructura del rellotge...

...es veu com el raig de llum indica l’hora solar

No marxem del recinte del Cosmocaixa sense visitar el gran i curiós rellotge de sol que hi ha enmig del gran pati. Són la una en punt i el rellotge marca les 11 hora solar... amb satisfacció observem que el sol no es retarda gens!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada