Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 19 de maig del 2020

Isabel Benet: El Pastís Pedraforca (I)


A molts els agrada comparar la geologia amb la gastronomia. Així sentim a dir que les capes sedimentàries són com entrepans, que algunes roques semblen un pinyoler, que hi ha roques fetes puré, que les hi ha que es comporten com la mantega, o que tal serra sembla una barra de pa, i també sentim a parlar de cassoles fent xup-xup... Per això, i ara que durant el confinament molta gent s’ha posat a fer pans de pessic, des d’aquí proposo que us atreviu amb el Pastís Pedraforca que és molt més del què sembla a priori.


Primer, però, els ingredients bàsics per a l’elaboració de qualsevol pa de pessic són: farina, ous, oli, sucre, i llevat per fer-lo créixer. Després d’una horeta al forn ja el tenim fet i, quan ja està fred, el podem tallar per la meitat i posar-hi mantega (o melmelada) per fer-lo més gustós. Finalment el dipositarem damunt un plat ben bonic, així el nostre pastís tindrà un aspecte com el de la figura.


Per a fer el Pastís Pedraforca necessitarem: sorrenques, conglomerats, calcàries, dolomies, guixos, argiles, margues...tots ells agrupats, segons la seva edat, en Triàsic, Juràssic, Cretaci i Terciari. Després d’estar-s’hi al forn uns quants milions d’anys, i gràcies al llevat de la marca Orogènia Alpina... voilà! ja tenim el nostre Pastís Pedraforca. És important recordar que els ingredients agrupats sota la denominació “Triàsic” consten de tres fàcies: Buntsandstein, Muschelkalk i Keuper, les característiques de les quals ja les hem vist en aquest blog.


El Pastís Pedraforca, a grans trets, és com el que apareix a la figura, el qual, després de ser cisellat per l’erosió, adquireix el perfil que tots coneixem i, teòricament, hauria d’estar dipositat damunt un plat anomenat “sòcol Paleozoic”. Però si l’analitzem bé, veurem que aquest pastís no està dipositat damunt cap plat, ja que, si seguim l’ordre estratigràfic lògic, sota els materials de la fàcies Keuper hauria d’haver-hi els de la fàcies Muschelkalk i, sota d’aquests els de la fàcies Buntsandstein i, finalment, el plat o sòcol Paleozoic... però no és així, perquè sota el Pastís Pedraforca... hi ha un altre pastís!


Aquest altre pastís, sobre el qual s’asseu el nostre Pastís Pedraforca, és molt més gran i en ell apareixen els carbons de la conca lignitifera de l’Alt Berguedà i que hem estat veient darrerament en aquest blog. Però a aquest pastís li manquen ingredients, ja que li falten tots els materials corresponents al Cretaci inferior, per la qual cosa es diu que aquí hi ha una llacuna estratigràfica. La causa de la tal manca, però, és un tema que ja veurem... en una altra ocasió.

Autèntic aspecte del Pastís Pedraforca

Si analitzem de prop aquest altre pastís veurem que tampoc s’asseu damunt de cap plat, ja que sota les evaporites (guixos i sals) de la fàcies Keuper... hi tenim un altre pastís molt més gran, on predominen els materials del Terciari i el Cretaci superior està molt reduït. En aquest nou pastís també apareix una llacuna estratigràfica molt més important ja que, a la manca dels materials del Cretaci inferior, se li sumen els del Juràssic que tampoc no hi són. Però, per contra, el Triàsic està complet i el pastís s’asseu, finalment, damunt el plat del sòcol paleozoic!


Veient aquest amuntegament de pastissos, podem pensar que, en realitat, el nostre Pastís Pedraforca sembla més aviat un pastis nupcial, on el Pollegó inferior és la núvia i el Pollegó superior és el nuvi. La mantega (o la melmelada) d’entremig dels pastissos són els guixos i sals de la fàcies Keuper, els quals ja veurem que juguen un paper molt important en la construcció d’aquesta singular estructura.Així tenim que el Pastís Pedraforca és molt més gran que no ens imaginem, i nosaltres, amb la vista, només podem copsar el pastís culminant, l’emblemàtica muntanya, coronada per la parella de pollegons i que rep el nom de Mantell Superior del Pedraforca. El pastís que té immediatament per sota rep el nom de Mantell Inferior del Pedraforca i el darrer i més gran és l’anomenat Mantell del CadíSi ens allunyem prou, podrem veure una mica les dimensions del Pastís Pedraforca des de dalt. I si fem un tall transversal a aquest pastís (tall A-A’) en podrem veure la seva complexa estructura interna.Però ja es veu que aquest pastís és encara molt més gran i que continua a dreta i esquerra; així que si ens allunyem encara més veurem que, en realitat, aquest pastís ocupa tot el Pirineu! Així el Mantell Superior del Pedraforca és el mateix que el Mantell de Bòixols; el mantell Inferior del Pedraforca és relaciona amb els mantells del Montsec i el de les Serres Marginals, el Mantell del Cadí i el Mantell de Gavarnie sembla ser que són la mateixa estructura i, finalment, la Zona Axial és el sòcol paleozoic, o el plat sobre el qual s’asseu tan monumental pastís, i que són les roques més antigues del Pirineu. Que no us espantin tots aquests noms, que tots ells els anirem veient de mica en mica. De fet, en aquest blog, ja hem fet un tast de Montsec.


Però... com ha pogut la Terra amuntegar totes aquestes muntanyes? Aquest serà el tema del següent capítol d’aquesta apassionant història de la formació del Pedraforca i els seus amics. No us el perdeu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada