Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dissabte, 8 de febrer del 2020

Mn. Francesc Nicolau: Tornar a la Lluna el 2024?

El juliol passat es compliren 50 anys de l’arribada d’Arstrong a la Lluna, tot pronunciant aquell famosa frase de «Una petita passa per a un home, un gran pas per a la humanitat». A continuació, el company Aldrin també feia una passa igual, mentre que Collins es quedava a la nau. Després van seguir amb èxit cinc allunatges més. Cada vegada eren tres els astronautes que feien el viatge , però només dos posaven el peus a la Lluna; el tercer els esperava a la nau per retornar a la Terra. O sigui que fins ara només 12 humans han trepitjat la Lluna. Tots homes. I si ara hi anés també una dona?

Això ho han dit els de la NASA perquè ja tenen un projecte per al 2024. Després d’aquella proesa americana cap altre país no s’ha atrevit a enviar gent a la Lluna. Sondes robòtiques, sí (per exemple, la Xina n’hi va enviar una a observar-ne la cara oculta) però cap més astronauta hi ha anat des del 1972 quan hi anaren els últims americans que ho feren. Com que el viatge és molt costós, la NASA no s’afanyava per tornar a fer expedicions lunars. Hi havia un embrió de projecte per al 2028, però el president Trump ha proclamat que els americans tornaran a la Lluna cap al 2024, com a preludi d’un viatge a Mart, i ha dit que millorarà el pressupost per poder-ho dur a terme.

L'Space Launch System, el coet més potent mai construït

El projecte s’ha anomenat Àrtemis la deesa germana d’Apol·lo, nom que prengué el projecte de les primeres expedicions a la Lluna a més està previst que hi vagi també una dona. Per farà ús del nou coet Space Launch System, que serà el més potent de tots els que s’han fet servir fins ara; i a la Lluna caldrà col·locar-hi una mena de casa per poder-s’hi estar alguns dies.

Cal afegir que també comptaran amb l’ajuda de Jeff Bezos, l’amo d’Amazon, qui és l’home més ric del planeta i un entusiasta del projecte. Ja ha presentat el mòdul lunar, anomenat Blue Moon, que té la mida d’una caseta amb 4 potes per portar a la Lluna els vehicles i les persones. Si la cosa va endavant ja en sentirem a parlar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada