Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

diumenge, 31 de març del 2019

Jorgina Jordà: V FIRA DE MINERALS DE SANTIAGO DE COMPOSTELA


Com ja us vam avançar, ja s’ha donat el tret de sortida a la temporada de fires de minerals i una de les que s’ha celebrat recentment és la Fira de Minerals de Santiago de Compostela a Galícia. El que fins fa poc semblava una quimera pels col·leccionistes gallecs (tenir una fira de minerals a les seves terres), és ja una realitat que es va consolidant any rere any. Prova d'això és el nombre creixent d'estands i de venedors que hi volen participar, a més d’una destacada assistència de públic.



A més de poder adquirir minerals i fòssils, s'han realitzat tallers i xerrades. En aquesta edició el tema principal dels tallers va ser la mineria de l'or a Galícia durant l’època romana i es va poder gaudir de la presentació del llibre "A invenció dóna Gallaecia e a minaria romana do ouro" a càrrec del geòleg Oscar Pazos. A més, també va tenir lloc la presentació “Proxecto Xeoparque de Cap Ortegal” on es van detallar les línies mestres del projecte que pretén establir un Geoparc a la zona del Cabo Ortegal.

De la mateixa manera que les xerrades, els tallers també van tenir bona acollida. En aquets s'explicava als assistents com identificar alguns minerals, se’ls introduïa en l’art de l’àbac per la recerca d’or, es va poder gaudir d’una exposició de minerals fluorescents o s’explicaven rutes geològiques pel territori gallec.





Com no, també hi havia estands de bijuteria, llibreria relacionada amb els minerals i de materials i estris utilitzats durant la recerca i identificació de mostres.

Afegir que durant un dels quatre dies que dura la Fira, concretament el dissabte a la tarda, va tenir lloc una taula d'intercanvi de minerals entre aficionats.

A nivell mineralògic, destacar que es podia troba bastant material de Portugal, en especial de la famosa localitat de Panasqueira; que va camí de convertir-se en un clàssic d'aquesta Fira.

També bona representació de minerals del Brasil. Van tornar als estands els quarsos ametistes tipus cactus de Sud-àfrica, que feia temps estaven "desapareguts". Es va notar una baixada en el volum del material xinès i també dels minerals de la Índia, encara que alguna cosa hi havia, com ara boniques heulandites i les sempre atractives cavansites.

Torbernita Portugal


Es va trobar a faltar l'estand d'un venedor pakistanès ja habitual a la fira però que, malauradament, no va poder assistir per problemes a la frontera del seu país. Així doncs, en aquesta edició ens vam quedar sense poder admirar els fabulosos berils varietat aiguamarina de la seva terra, així com altres minerals que acostumaven a fer les delícies dels aficionats.

Com a novetat, en la majoria d’expositors s’hi podia veure gran quantitat de mostres procedents de la ja cèlebre mina de Madan (Bulgària): quars, esfalerita, calcita, calcopirita, galena... en bones mostres que es podien aconseguir a preus molt econòmics.



En l'àmbit nacional es van veure les clàssiques fluorites de localitats asturianes (Moscona, La Viesca, Berbes, etc.); calcites de Cantàbria, barites de La Unión, fluorites i calcites de la Pedrera Berta...i un llarg etcètera.



Fluorita Pedrera Berta
Enguany, com a novetat cal destacar la incorporació d'un col·leccionista establert a Galícia des de fa anys, qui es va posar al capdavant de dues úniques taules on es va poder gaudir d’una bona representació de minerals gallecs, com ara les clàssiques maragdes d’A Franqueira o bonics quarsos i microclines del mont Xiabre.





La nota destacable en aquesta edició ha estat el preu de les mostres que, de forma general, ha presentat preus més assequibles que en altres edicions.

Només resta donar les gràcies als organitzadors i fins a la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada