Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

diumenge, 2 de desembre del 2018

Mn. Francesc Nicolau: LA SONDA SOLAR "PARKER"


Aquesta sonda va ser llançada a l’espai el passat mes d’agost des del cap Canaveral i té la missió d’estudiar el Sol des d’una distància que arribarà a ser de només 6,2 milions de quilòmetres (1/24 de la distància Terra-Sol), o sigui, ja dins l’anomenada corona solar. Per ara sembla que tot va bé. El 23 de setembre ens enviava fotos del cel estrellat i el 3 d’octubre ja arribava a posar-se en òrbita de Venus. Aquest planeta farà que s’acceleri més la seva velocitat que ha d’arribar a 700.000 Km/h quan sobrevolarà el Sol, velocitat que no ha aconseguit mai cap altra nau, i acabarà submergint-se en la corona solar l’any 2025.


Se li ha posat el nom de Parker en honor del científic Eugene Parker, que al 1958 va descobrir que el vent solar és un flux de partícules amb càrrega elèctrica que surt del Sol en totes direccions i que a la Terra provoca les aurores boreals i, de vegades, danys als satèl·lits artificials. I és que un dels objectius d’aquesta sonda és estudiar aquest vent solar. Després de 60 anys del descobriment de Parker encara no se sap com s’origina ni com adquireixen la gran velocitat que tenen les partícules que el componen, ja que surten disparades del Sol a milions de quilòmetres per hora.

Segur que us haureu plantejat la pregunta de com podrà ressistir aquest artefacte la calor del Sol si s’hi posa tan a prop. La cosa ha estat ben plantejada i sembla que també ben resolta ja que s’ha construit un escut tèrmic, més aïllant que el de qualsevol nau anterior, fet d’un aliatge en el que intervé el metall niobi, que resistirà l’escalfor de 1.370ºC que haurà d’aguantar. A més de l’estudi del vent solar, també es vol esbrinar què hi passa a la corona solar que arriba a una temperatura molt més alta que la que té la mateixa superfície del Sol. Passa com si en allunyar-se d’un foc se sentís més la seva escalfor. Una cosa ben estranya.

Encara que la missió d’aquesta sonda no es realitzarà del tot fins al 2025, ja ens començarà a dir alguna cosa aquest mes de desembre, que serà quan es trobi a 24 milions de quilòmetres de l’astre, és a dir. Més a prop del que hagi arribat mai qualsevol altra sonda. Ja ens mostrarà coses... esperem-ho!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada