Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 28 de desembre del 2018

Mn. Francesc Nicolau: UNA SONDA ESTUDIARÀ L'INTERIOR DE MART


Es tracta de la sonda InSight (que són les sigles d’Interior exploration using Seismic Investigations Geodesy and Heat Transport) que la NASA va enviar el passat mes de maig, aquest cop amb èxit, cap al planeta veí. Aquest llançament, però, estava programat pel 2016, però van sorgir alguns problemes i es va haver de posposar fins dos anys després, ja que aquest és el temps necessari perquè es presentin les condicions favorables per a un llançament a Mart. Amb aquesta ja en són nou les missions enviades a Mart, i la darrera fou el 2012 quan s’hi va enviar el famós robot Curiosity.

Doncs bé, aquesta sonda hi va arribar el 28 de novembre i es va posar a l’Elysium Planitia, prop de l’equador marcià, utilitzant un sistema d’aterratge (en aquest cas “amartatge”) suau, com el que ja es va fer servir el 2008 amb la nau Phoenix. I què és el que es vol esbrinar amb aquesta nova missió? Principalment el sòl i el subsòl de Mart.

La sonda InSight

La sonda ha costat 993 milions de dòlars, i dels aparells que conté, els europeus també hi tenim la nostra part ja que l’Agència Espacial Francesa ha fabricat un sismògraf molt fi amb el qual es volen mesurar els sismes provocats per la caiguda de meteorits i amb el que es vol aclarir com són i quin gruix tenen el nucli, el mantell i l’escorça marciana, a més de quina quantitat de calor en surt de l’interior, com va perdre el seu camp magnètic, i quin nivell d’activitat sísmica conserva encara.

També Alemanya hi ha contribuït amb un aparell que intervindrà en la missió. Es tracta d’un perforador que des de la superfície s’enfonsarà uns 5 metres de profunditat per a mesurar la calor procedent dels materials radioactius continguts en els minerals de Mart i diferenciar-la de la que prové del refredament de l’interior del planeta. Amb això es pretén saber alguna cosa de com s’ha convertit en el desert que és ara.

L'investigador José A. Rodriguez Manfredi

I Espanya no hi ha pres part? Doncs sí, l’estació meteorològica (l’instrument Twins) que porta l’InSight ha estat construïda pel Centre d’Astrobiologia de Torrejón de Ardoz (CSCI-INTA) amb la col·laboració, entre d’altres, de la Universitat Politècnica de Catalunya. Amb aquest instrument l’investigador José Antonio Rodriguez Manfredi vol mesurar la força i direcció dels vents a l’Elysium Planitia, cosa que ajudarà a aclarir si les vibracions que registri el sismògraf procedeixen de l’interior del planeta o es deuen als vents que sacsegen l’instrument; i també es vol veure si es pot desplegar un braç robòtic sense perill, i col·locar al seu lloc tots els aparells i que aquests no es vegin afectats per aquests vents.

Així, doncs, totes aquestes coses, i d'altres, són les que es faran fins a finals del 2020, i més enllà si la cosa va bé. Ja ens aniran donant notícies dels resultats de tota la investigació i que tot sigui pel bé de la ciència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada