Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 26 de setembre del 2018

Mn. Francesc Nicolau: EL PROJECTE D'UN TELESCOPI A LA LLUNA


El passat gener la revista Nature va publicar un article signat per Joseph Silk, professor d’astronomia de la Universitat de Baltimore, on convida a la NASA i a l’ESA a pensar en instal·lar un telescopi al nostre satel·lit natural. Ho fa exposant les raons que ell hi veu, una d’elles és que si es col·loca a la cara oculta de la Lluna tindrà la possibilitat de detectar les ones de ràdio de baixa freqüència que són les úniques que mostren certs senyals dèbils del Big Bang. Els radiotelescopis terrestres reben gran quantitat d’interferències provinents de la contaminació electromagnètica humana que els fa totalment incapaços de destriar un senyal clar dels provinents de l’inici del cosmos.

Joseph Silk (1942)

Encara que ja sapiguem moltes coses de com es formaren les grans estructures de l’univers (galàxies i cúmuls de galàxies), no tenim encara signes de com va ser la inflació. La teoria del Big Bang diu que una fracció de segon després de la gran explosió, tot l’univers es va inflar ràpidament, però fins ara no en tenim constància observacional.

Coneixem les ones generades al cap d’uns 380.000 anys, conegudes amb el nom de radiació del fons còsmic quan l’univers es refredà fins a poder emetre aquesta mena d’ones, però no tenim constància de les que produí la inflació del primer moment. I això es podria aconseguir amb un radiotelescopi instal·lat a la cara oculta de la Lluna. I no tans sols això, sinó que també captariem núvols d’hidrogen extremadament llunyans i altres fenòmens interessants i que actualment ens són impossibles de percebre.

Què dir-hi al respecte? Potser sí que té raó aquest professor d’astronomia, però sembla ser que ara per ara no se li ha fet massa cas. Són molt diferents els plans de les institucions que es plantegen tornar a la Lluna. Ara es parla d’un projecte anomenat Deep Space Gateway, una estació espacial que orbitaria la Lluna tot mesurant els efectes de la radiació còsmica sobre els humans i els seus instruments sense la protecció de la capa d’ozó.

Projecte d'estació espacial Deep Space Gateway

Aquest projecte seria un punt intermedi per a properes expedicions a la superfície del satèl·lit. Els passatgers i els materials de construcció serien portats per un cohet tipus Orion i es perfila com a una obra conjunta de la NASA, l’ESA, Rúsia i algún altre soci més, encara que no tothom hi està d’acord. No sabem si arribarà a realitzar-se però tots desitgem que la ciència avanci malgrat que tenim molts altres problemes tant o més importants a la Terra i que cal tenir en compte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada