Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 29 d’abril del 2015

Amics del Museu: EL TELESCOPI HUBBLE, 25 anys de recerca cosmològica

El passat dia 24 d’abril, diversos mitjans de comunicació es feien ressó de l’aniversari de la posada en marxa del telescopi espacial Hubble, el qual ja fa un quart de segle que orbita la Terra a una alçada de 543 Km. El projecte, que es va començar a fer realitat a finals dels anys 70, fou una iniciativa conjunta de la NASA i de l’Agència Espacial Europea (ESA) i porta el nom de l’insigne astrònom Edwin Hubble qui, amb les seves observacions, va demostrar l’existència d’altres galàxies i l’expansió de l’univers.


D’ençà que Galileu va construir el primer telescopi al segle XVII, i amb el qual, entre d’altres descobriments, va observar 4 dels 67 satèl·lits coneguts de Júpiter, que l’exploració del cosmos no va fer més que començar. La idea, però, de col·locar un telescopi a l’espai va ser de l’astrònom Lyman Spitzer qui, l’any 1946, va assenyalar que amb un telescopi extraterrestre s’eliminarien els efectes negatius de la turbulència atmosfèrica i de la contaminació lumínica per la qual cosa es podria veure millor i més lluny... i així va ser. Després de resoldre’s tota una sèrie de problemes tècnics, amb el telescopi espacial Hubble s’han aconseguit observacions en una àmplia gama de longituds d’ona, i l’espectacularitat d’algunes imatges captades van fer de l’astronomia una ciència més propera i atractiva.

Els Pilars de la Creació, a la nebulosa de l’Àliga, és potser 
la imatge més famosa captada pel Hubble

Entre els descobriments més importants fets amb el Hubble al llarg d’aquests 25 anys, hi ha l’observació de galàxies situades als confins de l’univers a més de 13.000 milions d’anys llum de nosaltres. També l’observació a través dels espessos núvols còsmics va demostrar que aquests núvols són l’origen de les estrelles, i el descobriment de diversos satèl·lits de Plutó, entre ells el planetoide Eris, van portar a considerar que aquest planeta no pertanyia al Sistema Solar. Amb el Hubble també es va poder observar com una estrella era xuclada per un forat negre, i entre les imatges més recordades del gran públic estan les de la col·lisisó del cometa Shoemaker-Levy contra el planeta Júpiter l’any 1994.

Molts altres telescopis han estat llançats a l’espai després del Hubble (el Planck, el Herschel, el Kepler, l’Spitzer...), però la majoria ja han finalitzat la seva tasca; en canvi el Hubble segueix allà... i allà seguirà, si tot va bé, fins al 2020, moment en que serà substituït pel telescopi James Webb que es llançarà a l’espai l’any 2018. Estarem a l’aguait.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada