Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 27 de maig del 2013

Sergi Falguera Torres: DR. JOSEP MARIA MATA I PERELLÓ investit amb el títol de “Magister Honoris Causa”

El passat dimecres dia 15 de maig, vaig assistir a l’acte d’investidura com a “Magister Honoris Causa”, en reconeixement per la seva ingent tasca docent i de recerca en l’àmbit de la geologia, i molt especialment en el de la mineralogia i els seus recursos explotats, inicialment al territori català. Amb això, no vull dir, ni molt menys, que en Josep Maria (com els seus amics, i un servidor entre ells, des de fa uns anys, ens hi adrecem) hagi finit les seves recerques mineralògiques i del patrimoni geo-miner, tant de Catalunya com d’altres territoris propers.

En representació del Museu Geològic del Seminari -i com a amic i col·laborador seu en nombrosos treballs d’inventari de patrimoni miner i geoturisme d’arreu de Catalunya i d’Aragó- vaig assistir a la investidura de “Magister Honoris Causa” del Doctor Sr. MATA i PERELLÓ, a la sala d’actes de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (E.P.S.E.M.), o que tots també coneixem a antiga Escola de Mines de Manresa.

Primers minuts de la presentació sobre la tasca docent i científica del homenatjat, a càrrec del gèoleg Dr. Joan Carles Melgarejo, adscrit al Departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsit Minerals de la Universitat de Barcelona.
Veiem a l’extrem dret, en Josep Maria Mata i Perelló, la seva muller i el seu fill.
(Autor fotografia: Sergi FALGUERA)

Amb una assistència de quasi un centenar de persones, l’espai escollit va resultar en poc temps reduït i molt atapeït. L’enorme difusió dels coneixements geològics que el nostre amic Josep Maria ha fet i fa entre el seus seguidors, ha anat “arrossegant” tant a professors, afeccionats i moltes altres persones interessades en les ciències geològiques i en la història de l’activitat minera d’arreu de Catalunya i de les comarques properes: era ben palès en aquell espai on s’hi féu l’acte. És, precisament, aquesta gegantina tasca, un dels principals motius, entre d’altres, pels quals s’ha li ha reconegut aquest nomenament al nostre company i amic.

Presidí l’acte el rector de la Escola de la Universitat Politècnica de Manresa, el Sr. Antoni Giró; l’actual director de l’escola, el Sr. Esteban Peña; l’alcalde de Manresa, el Sr. Valentí Junyent; i un conegut nostre, el Sr. Joaquim Sanz, des de fa ja uns quants anys director del Museu “Valentí Masachs”, situat al mateix edifici on s’hi celebrar aquest acte de reconeixement científic i docent.

L’encarregat de fer la presentació i trajectòria científica d’en Josep Maria, fou el seu company de professió i geòleg, Dr. Joan Carles Melgarejo professor del Departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals, de la Universitat de Barcelona. La seva xerrada, tot i què durant una hora sencera, fou curta en el temps i molt amena, ja que va explicar les dificultats i les aventures viscudes per fer la tesi sobre els minerals catalans i els diferents tipus de dipòsits minerals, recorrent tota Catalunya en el primers anys de camp amb un Seat 600 (va arribar a “rebentar” fins a 3 cotxes). Amb aquesta tònica, un xic divertida, els assistents vàrem reviure vells temps, sobretot els que com jo mateix hem pogut participar en moltes de les seves excursions i recorreguts, els quals, si més no, són els que a finals dels anys 70 i principis dels 80 del segle passat, en Josep Maria Mata, en Joan Carles Melgarejo i d’altres col·laboradors, ja s’havien aventurat a fer la recerca d’antigues explotacions mineres o nous jaciments de minerals. Així mateix, el Dr. Joan Carles Melgarejo, va donar les gràcies a l’homenatjat, no només en el sentit més estrictament científic, sinó en la manera de ser d’en Josep Maria Mata, en què,  per a totes aquelles persones des de les no professionals en la matèria, fins als investigadors més aprofundits, tots ells, d’una manera o d’una altra, han reforçat i ampliat els coneixements en la geologia del nostre país, encara poc coneguts fins fa pocs anys.

Un cop acabada la presentació del curriculum vitae d’en Josep Maria Mata, tot seguit és procedir al parlament de les autoritats presents, en que cal destacar-hi entre d’altres, la de Joaquim Sanz i  la d’en Josep Oliva, actual director del Departament d’Enginyeria Minera i Recursos Naturals de l’Escola de Mines de Manresa. Aquestes dues persones havien estat fa alguns anys alumnes d’en Josep Maria Mata.

Moment en què el Dr. Josep Maria Mata i Perelló, fer una petita intervenció tot i no estar programada. Entre altres paraules, cal destacar-hi  el fragment següent:
Ara em cansaria veure tota la feina que he fet. Però no m’ha costat perquè quan s’estima el que fas no costa”.
(Autor fotografia: SERGI FALGUERA)

Finalment, és va fer entrega a l’homenatjat d’una placa polida de mineral de piroxmanguita procedent de la mina “Serrana” de El Molar (Priorat), com a recordatori  del dia del nomenament de “Magister Honoris Causa”. La decisió per triar aquesta espècie mineralògica, és precisament perquè en l’anterior treball científic “Els minerals de Catalunya” de Llorenç Tomás, publicat  el 1919-20 per l’Institut d’Estudis Catalans, encara no s’hi havia citat aquest espècie mineral i fou el Dr. Mata el seu descobridor.

Moment en què s’ha li fa entrega al Dr. Josep Maria Mata i Perelló d’una placa de piroxmanguita amb la llegenda següent: “Amb afecte dels teus companys. 15 de Maig de 2013”
(Autor fotografia: Regió 7)

Detall de la piroxmanguita procedent de El Molar (Priorat).
(Autor fotografia: Sergi FALGUERA)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada