Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 3 d’abril del 2023

Mn. Francesc Nicolau: Què passa amb els boscos?

Tothom sap com en són d’importants els boscos per a la vida humana. La seva contribució a la nostra supervivència és de gran rellevància, ja que la seva acció és doble: rebaixen la quantitat del perjudicial anhídrid carbònic i que és un aliment per a ells, i després produeixen oxigen, tan essencial per a la vida.

El canvi climàtic pot provocar la desaparició dels boscos
(foto: Montse Garcia)

Si no tinguéssim boscos aviat ho notaríem per la mala qualitat de l’aire que respirem i per això ens hem de lamentar, i molt, davant dels incendis que, any rere any, assolen els boscos al nostre planeta. Sigui on sigui la crema, el perjudici és global i ens afecta a tots. És urgent fer alguna cosa per a la preservació de les masses forestals, sobretot veient les estadístiques de com creix el tant per cent de gas carbònic a la nostra atmosfera.

Francesc Lloret 
(foto:Blog CREAF)

Francesc Lloret, catedràtic d’Ecologia de la UAB i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) en el seu llibre La muerte de los bosques, analitza els processos que provoquen la mortalitat dels arbres a tot el planeta, i diu: «Estem detectant en boscos d’arreu del món que en pocs anys moren més arbres dels que esperaríem. I això ho podem interpretar com un senyal d’alarma. Les causes són múltiples... Es tracta d’una situació molt lligada al canvi climàtic» I a l’hora de citar llocs on els boscos han sofert més, posa com exemple regions on s’hi veuen danys, concretament constata que el que està passant a l’Amazònia pot afectar els balanços de carboni a escala global. Veiem, doncs, que no tan sols són els incendis per la sequera i les altes temperatures, sinó que també hi ha altres causes com la sobreexplotació.

El que hi hem de dir nosaltres és que val la pena prendre consciència del que està passant en aquest àmbit i que la paraula «alarma» ens ha d’entrar a l’ànima per a respectar els boscos i col·laborar, si cal, a la seva conservació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada