Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

diumenge, 15 de gener de 2023

Mn. Francesc Nicolau: El telescopi James Webb compleix amb èxit la seva missió

Ja us en vaig parlar de la posada en òrbita del telescopi James Webb pel Nadal del 2021 i el resultat que se’n va obtenint, ara com ara, és veritablement espectacular. És un consol saber que tot va bé perquè el seu cost va ser molt elevat, uns 10.000 milions de dòlars fruit de la col·laboració de l’Agència Espacial Nord-americana (NASA), l’Europea (ESA) i la Canadenca (CSA), amb la participació de quinze països més.

La diferència en els resultats salta a la vista (BBC)

El telescopi James Webb fa ciència de primer nivell i ha inaugurat una nova època per a l’astronomia, segons opinen alguns experts. Concretament ha estudiat l’exoplaneta WASP-39b que es troba a uns set-cents anys llum de distància. És un planeta tan massiu com el nostre Júpiter i orbita una estrella que és semblant al nostre Sol, només un 10% més petita, però ho fa a una gran proximitat: el seu any dura només quatre dies dels nostres, consegüentment es troba a una altíssima temperatura, cap a uns 1.000 graus centígrads.

Elpais.cr

Potser és un planeta gasós i amb aquesta calor no és gens probable que hi hagi vida. Doncs bé, el James Webb n’ha observat moltes coses: conté vapor d’aigua, diòxid de carboni i diòxid de sofre. La troballa del diòxid de sofre ha estat una autèntica sorpresa donada l’absència de metà, però la solució cal buscar-la en el fet de la intensa radiació que rep de la seva estrella.

Cal dir, però, que per notables que siguin aquestes dades, són només les preliminars de les que anirà obtenint. Dades que cap telescopi terrestre no és capaç de captar. Es pensa ara emprendre l’observació d’altres exoplanetes més freds que el WASP-39b i ja han estat escollits uns quants candidats d’entre els 5.000 exoplanetes coneguts. De ben segur que anirem rebent notícies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada