Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 8 de maig del 2015

Jorgina Jordà: MINERALEXPO SANT CELONI 2015

Un any més, i ja en van 37 edicions, el passat diumenge 3 de maig es va celebrar la Mineralexpo Sant Celoni, al mateix indret que l’any passat, el Teatre Municipal de l’Ateneu.


La fira, promoguda pel Grup Mineralògic Català, que va disposar del seu  stand, punt d’atenció, just a l’entrada del recinte amb un bon conjunt de llibres, revistes i publicacions, va comptar també amb un gran nombre d’activitats organitzades per l’entitat, com la travessa mineralògica, el taller d’iniciació a la mineralogia (a càrrec d’en Joan Manuel Ybarra i en Pep Ignacio) o el taller de radioactivitat i fluorescència (a càrrec d’en Carles Díez).


Dr. Miguel Calvo Rebollar

A més, enguany vam tenir el plaer d’assistir a la presentació del llibre d’en Miguel Calvo “Minerales y Minas de España vol. VII Fosfatos, arseniatos y vanadatos”, que es va celebrar a la coneguda com a Sala Petita del Teatre Municipal. Dir que va ser un acte molt amè i interessant, ple d’anècdotes i també de records per, entre d’altres, el Dr. Joan Viñals, autor de molts dels anàlisis dels minerals publicats en aquest volum.

Aprofitant aquesta fira i per tal de celebrar el 40è aniversari del Grup Mineralògic Català, l’entitat va convidar a un piscolabis mineralògic i va fer entrega d’un pin commemoratiu d’aquesta efemèride a tots els socis. Realment, va ser un moment molt entranyable per als socis que van poder celebrar amb tots junts , des dels més veterans als més joves, que arriben amb molta empenta i ganes de col·laborar i participar.


A nivell mineralògic, la fira, com és tradició, oferia gran quantitat de petits tresors per a tots els gustos. Sembla, a més, que continua la tònica general de posar preus més assequibles a les mostres, adaptant-se als temps que vivim, i per aquest motiu, els més matiners i amb dots d’observació van poder trobar bones oportunitats.

Pel que fa a les novetats i clàssics del territori català  (ja que són les mostres amb que més gaudeixo) van ser els exemplars de marsturita (un inosilicat de manganès que haig de confessar que mai havia sentit anomenar) provinents de la Mina Joaquina I de Bellmunt del Prioritat.


També es va poder gaudir de petits clàssics, entre els quals destacar la sorpresa que per mi van ser les mostres de wulfenita, piromorfita i mimetita de la Mina Atrevida de Vimbodí i, que encara que eren recollides a l’any 1985, feia molts anys que no se’n veien. També cal destacar algunes mostres de celestina de Torà, de molt bon color i mida, exemplars de baritina d’Osor, axinita i epidota de Casterner de les Olles i unes puntes de quars amb forces anys de Solius. També van poder gaudir els amants de la sistemàtica amb gran quantitat d’espècies com l’anatasa, la fluorapatita i la clorita d’Espot o els minerals d’urani de la mina Eureka i la plata i les sulfosals de la zona de Falset.






Pel que fa a altre material penínsular també va haver-hi bones troballes. Es va poder veure una extensa representació de material de minerals de la zona de Llevant: fluorita i celestina del túnel de Sant Anton de Sant Vicent del Raspeig, celestina d’Agost, estroncianita de Bussot, analcima i prehnita de Calp, celestina d’Arneva o els famosos quarsos hematoides de Chella, que van poder-se veure en diverses parades.



Com no, també van fer acte de presència les fluorites i altres minerals d’ Astúries, les ja clàssiques aragonites coral·loides de Macael o alguns clàssics com petites mostres de maragda d’A Franqueira; petits exemplars, però amb bona lluïssor d’esfalerita de la Mina Troya, alguna mostra simpàtica de nickelskutterudita de les mines de Cala i exemplars de fluorita de molt bona qualitat de Yanci, Navarra.


També hi havia material internacional, en forma de mostres molt vistoses procedents de Portugal, França, Itàlia, Marroc o la Xina. Cal destacar un bon lot de quarsos amb atzurita i malaquita de M’Cissi (Marroc); uns guixos amb matèria orgànica de Corbières (França) que recordaven els clàssics de Montalbán; o alguns exemplars realment interessants de vesuvianita italiana amb cristalls de fins a dos centímetres.

No van faltar tampoc eines per la lapidació i talla de gemmes, fòssils i bijuteria, encara que aquest dos últims amb molt poca quantitat.


Durant la fira, es va realitzar també una entrega de premis a la millor mostra i al millor exemplar català. L’entrega la van realitzar l'Alcalde de Sant Celoni, el Sr. Joan Castaño i Augé i el president del Grup Mineralògic Català el Sr. Frederic Varela Balcells.

L’Eduardo Ruiz Contreras va ser el guanyador del premi al millor mineral de la fira amb una excel·lent mostra de fluorapatita amb quars de Panasqueira. El guanyador del premi al millor mineral català va ser en Joan Rossell Riba (consoci i Amic del nostre Museu) amb una baritina d'Osor.

 Sr. Frederic Varela,  Sr. Eduardo Ruiz i Sr. Joan Castaño

Sr.Joan Rossell, Sr. Frederic Varela  i Sr. Joan Castaño

Finalment, agrair als organitzadors per la feina que suposa preparar un esdeveniment d’aquestes característiques i  també als expositors per l’amabilitat que sempre tenen amb tots els assistents ja siguin clients, amics o simplement curiosos per la mineralogia.

A reveure i fins la propera edició!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada