Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 6 de març del 2015

Jorgina Jordà: MINERALEXPO SANTS 2015

Un any més i ja van onze edicions, s‘ha celebrat, a les Cotxeres de Sants, la fira de minerals i fòssils MINERALEXPO Sants 2015 organitzada pel Grup Mineralògic Català, on a més de poder adquirir minerals, fòssils i estris relacionats amb el seu estudi també s’ha pogut gaudir d’un gran nombre d’activitats.

Pel que fa als minerals es va poder gaudir d’exemplars de tots colors i mides que, molt amablement, els expositors ensenyaven a tothom que tingués curiositat. Els preus segueixen la tònica habitual i hi havia material per a totes les butxaques, amb exemplars que anaven des de l’euro a xifres de fins a quatre zeros.







Per citar-ne alguns, es van poder veure exemplars de brochantita de la Mina Milpillas, Mèxic  malaquita pseudomòrfica d’atzurita de al mateixa localitat; quarsos maclats de la zona de la Vall d’Arun, Nepal;  malaquita, atzurita, vananidita i un gran assortit de minerals del Marroc, fluorapatita de Panasquerira, Portugal; pirrotita de la mina Stari Trg, Kosovo o els famosos òpals fluorescents de Zacatecas, Mèxic, novetat de la fira de Tucson del 2014 i la localitat exacta dels quals continua sent un misteri i vauxita rar fosfat, procedent de la localitat-tipus a Bolívia.

De material espanyol cal destacar com a novetats les wavellites d’Aliseda, Càceres; les proustites de Cármenes, Sevilla o unes simpàtiques fluorites de Vera de Bidasoa, Navarra, de baixa qualitat però que destacaven pel seu color blau intens. Material català n’hi havia per triar i remenar i, fins i tot, es podien trobar espècies rares entre les quals em va cridar l’atenció un exemplar de kahlerita de la Mina Atrevida, Vimbodí, citat a la bibliografia però del qual no havia vist mai un exemplar en directe. 




Com ja és habitual a les fires de les nostres contrades vam poder gaudir del gran “show” de les fluorites, provinents de diverses localitats: Alumbres, Murcia, Yanci, Navarra o les clàssiques de localitats asturianes (mina Moscona, Jaimina, La Viesca, Berbes, etc.). També material clàssic com pirites de Navajún i Valdeperillo, aquestes últimes d’hàbit prismàtic, barites de La Unión o les excepcionals bavenites i stokesites de les pedreres de granit de Cadalso de los Vidrios, Madrid.



Pel que fa als fòssils, cal dir que hi havia pocs expositors però que anaven molt ben proveïts amb material de tota mena, mida i preu: ammonits, trilobits, peixos, decàpodes, etc.



A més, també hi havia parades dedicades a altres temàtiques com els meteorits, la venda d’instruments de talla i polit, accessoris diversos, lupes binoculars i microscopis o bijuteria que també va fer acte de presència, tot i que de forma molt testimonial i generalment com a complement en les parades d’alguns expositors de minerals.


Durant el transcurs de la fira es van realitzar una sèrie d’activitats paral·leles relacionades amb el món de la mineralogia:

EXPOSICIÓ de FOTOGRAFIES de JOAN ASTOR

Aquesta exposició va servir d’homenatge al recentment desaparegut Joan Astor, gran fotògraf naturalista i amant dels minerals, molt vinculat al Grup Mineralògic Català des de els seus inicis.

Les fotografies exposades, realitzades en format analògic, van ser una selecció de la seva extensa obra que ja es va poder admirar el passat mes de maig durant la V Taula d’Intercanvi de Minerals de Canyelles.



 TALLER d’INICIACIÓ als MINERALS per a NENS i NENES

Activitat organitzada per donar a conèixer el món de la mineralogia als més menuts on es va explicar que és un mineral o una roca i es van donar a conèixer les principals propietats dels minerals tals com l’exfoliació, la fluorescència o el gust... i és que més d’un va poder tastar algun trosset d’halita o silvita.

Sergio Evangelio un any més ensenyant  a tots menuts i grans 

APERTURA de GEODES

En aquesta activitat es podia gaudir d’una de les experiències més boniques en la recerca de minerals: obrir una geoda que, un cop partida ens mostra la bellesa dels cristalls al seu interior.



TALLER LAPIDARI

Amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, una professora experta en el treball de la pedra, mostrava com polir i donar forma a diversos minerals i roques.

LA BELLESA DE LES PEDRES. PRESERVAR-LES TOT GAUDINT-NE

A càrrec de l’arqueòloga Dra.Margarida Genera i Monells, l’activitat va consistir en mostrar el valor del material petri en l’evolució de la humanitat. L’ús de la pedra com a eina i ornament i els processos d’obtenció de metalls.

Per acabar, és parada obligada la visita a l’stand del Grup Mineralògic Català, punt de trobada per a molts aficionats. En aquesta ocasió vam poder recollir el darrer número de l’Infominer butlletí informatiu sobre mineralogia que serveix de nexe entre els socis i l’associació. Recordar que aquesta publicació és oberta a tothom interessat en publicar alguna crònica relacionada amb aquesta fira o alguna altra activitat. Destacar també que, de nou, vam poder recollir la Revista Paleomina  gràcies a la renovada col·laboració amb els companys de l’Associació Mineralògica i Paleontològica de Sant Vicent del Raspeig

Sandra Lensen com sempre atenent a tothom amb molta simpatia
                         
Finament, només en resta dir que vam gaudir molt de la jornada i esperem tornar-hi l’any vinent.

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada