Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 13 de febrer del 2015

Mn. Francesc Nicolau: L'HEPATITIS C JA ESTÀ MÈDICAMENT SOLUCIONADA

L’hepatitis C, molts ja ho sabeu, és una malaltia greu del fetge ocasionada per un virus que acaba provocant la mort del pacient enj un 35% deks casos, si no és prou ben tractada. En el món es calcula que hi ha 150 milions de persones afectades i a Espanya en són uns 800.000 els que pateixen aquesta infecció.

El Dr. Michael Hougton

Fa 27 anys, el 1988, començava el procés que ha culminat amb la troballa d’un medicament eficaç contra aquesta malaltia. Aquell any a Lovaina el britànic Michael Hougton presentava al Cngrés Europeu del fetge els resutats de les seves investigacions que n’iniciaven la història quan, en aquella època, eren pels volts de mig milió de persones les que cada any morien per la seva causa. Havia descobert uns anticossos especials a la sang dels malalts que mostraven que la malaltiahavia de ser provocada per un virus. No havia descobert encara aquest agent infecciós, però es veia ja possible trobar el camí cap a la solució.

El Dr. Juan Carlos López-Talavera

Acabada la conferència se li acosta el metge barceloní Juan Carlos López-Talavera, que en aquell moment té 26 anys, que li diu que fa dos anys que recull mostres de sang de pacients amb aquella dolència hepàtica, abans i després de rebre una transfusió de sang, a l’Hospital de la Vall d’Hebron, fins a unes 1.100 mostres, però que encara no ha pogut trobar el virus. Aleshores Houghton se li ofereix a col·laborar amb ell per fer-hi les anàlisis pertinents. Llavors la malaltia passa a anomenar-se hepatitis C, diferent de les hepatitis A i B. A l’any següent ja poden publicar a les revistes Science i Lancet que han identificat el virus.

D’això fa més de 25 anys durant els quals el nostre barceloní Juan Carlos López-Talavera s’ha mantingut en primera línia en la investigació. Després d’uns mesos a l’Hospital Clínic anà el 1991 a Amèrica, a Yale. Quatre anys més tard torna a la Vall d’Hebron i al 1999 un altre cop torna a Amèrica per ser membre de la Universitat de Pittsburg. On han portat els seus treballs?

Gràcies a un interferó comença combatent la malaltia amb un 15% d’èxit, després amb ribavirina ja va arribar al 50%, i amb noves combinacions antivirals ara ha aconseguit una taxa de curació que arriba al 95%, amb només tres mesos de tractament. I continua traballant-hi. El seu objectiu és fer que tots els pacients que necessiten aquest tractament en qualsevol lloc del món hi tinguin accés, perquè aquest és un altre tema, i es planteja a més treballar perquè altres malalties del fetge, com el càncer hepàtic i la cirròsi, trobin també el tractament adeqüat. Que Déu li doni salut i encert!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada