Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 26 de maig del 2014

Mn. Francesc Nicolau: UN ALTRE TESTIMONI A FAVOR DE LA DIETA MEDITERRÀNIA

Ja sabem que la dieta típica dels països del Mediterrani és molt saludable, però no fa gaire vaig llegir a la prestigiosa revista Investigación y Ciencia una nova aportació al seu valor i crec que havia de comunicar-vos-ho. Es tracta d’un estudi, fet a Nova York, realitzat amb 1880 persones malates d’Alzheimer, residents en aquesta ciutat, on s’hi plantejava la qüestió de quina relació tindria aquesta malaltia amb el tren de vida portat abans de contraure-la. I el resultat va ser que els que havien seguit  una dieta tipus "mediterrània" tenien entre un 32 i un 40% menys de simptomes que els  malalts que havien seguit una dieta més "americana”. D’on venia aquest avantatge?


Un dels factors principals havia de ser la ingesta d’oli verge d’oliva. En la dieta mediterrània hom en pren uns 50 ml diaris i ja s’havia dit que la concentració d’àcids  greixosos monoinsaturats que aquest oli conté podia ser un dels factors beneficiosos; però a més ja se sabia, des de l’any 2005, que l’oleocantal (un compost natural que conté aquest oli) també tenia un efecte reductor de certes inflamacions i, per consegüent, feia al seu torn una acció benefactora. Ara bé, l’estudi de què parlem ha fet més: ha investigat amb més detall quins són els efectes de l’oleocantal i s’ha vist que intervé en sentit inhibitori en la formació de cabdells neurofibril·lars i plaques amiloides beta, que són els compostos que desencadenen l’Alzheimer.

Els Drs. Amal K. Kaddoumi i Khalid El Sayed

Com ho han pogut saber? Amb ratolins. L’administració d’oleocantal a aquests animals  els feia més expeditius en degradar els amiloides beta. La doctora Amal Khalil Kaddouri, codirectora de l’estudi (que es publicà detalladament a la revista ACS Chemical Neuroscience) diu: “Estem intentant comprendre millor el mecanisme de l’oleocantal i trobar potser compostos que puguin funcionar de manera semblant per arribar a desemvolupar un medicament”. No cal dir que desitgem que ho aconsegueixin. Mentrestant el que hem de fer és consumir oli verge d’oliva que, com ells mateixos ens han dit, ja en conté.

Però la cosa no s’acaba aquí: sembla que a la dieta mediterrània encara hi ha molts altres factors beneficiosos. Concretament és admès entre els experts que també és molt beneficiosa la gran quantitat de fruita fresca que s’hi consumeix. I tot cal tenir-ho en compte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada