Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dilluns, 16 de desembre del 2013

Amics del Museu: LA NOVA BATALLERIA

Acaba de sortir una nova revista Batalleria de paleontologia (la número 19), la segona que es publica aquest any 2013. Il·lustra la seva portada la imatge d'un exemplar de Scyphocrinites elegans, un crinoideu del Sirurià d'Arfoud (Marroc).


Els sis articles, tots en anglès, recullen notícies com la troballa d’una possible nova espècie del gènere Cuspidaria, un bivalve del Cretaci inferior del NE de la península, amb un article signat per Sebastián Calzada i Noel Morris, aquest darrer del Natural History Museum de Londres, institució amb la qual el nostre museu hi té estretes i fructíferes relacions. També Joan Corbacho i F. J. López-Soriano descriuen una possible nova espècie de trilobit del gènere Chattiaspis trobat a la Lower Ktaoua Formation, de l’Ordovicià superior del Marroc. En un altre article, els mateixos autors descriuen una nova espècie de la família Judomiidae, es tracta del trilobit Gabriellus kierorum trobat a la Fm Rosella del Cambrià inferior del Canadà. També Martín Valent, Joan Corbacho i David Martínez donen notícia de dos nous jaciments dins la Upper Fezouata Formation on apareixen dos espècies diferents d’hiolítids, uns trilobits de l’Ordovicià inferior del Marroc. En un altre article Hannes Löser fa una revisió dels coralls del gènere Hydnosphoropsis del Cretaci superior. Es dóna la circumstància que algunes espècies d’aquest gènere tenen la seva localitat-tipus al Prepirineu català. Aquest article va acompanyat d’excel·lents imatges de seccions d’aquest corall. El darrer article de la revista el signen Paul D. Taylor i Consuelo Sendino, ambdos del Natural History Museum de Londres, els quals descriuen un briozou del gènere Archimedes el qual deu el seu nom a la curiosa forma de cargol d’Arquimedes, un antic dispositiu per a l’elevacio d’aigua.

Per finaltitzar, a la crònica del MGSB es fa un repàs de l’estat de les col·leccions i de la Biblioteca, així com també dels fets més rellevants que han tingut lloc al Museu com la inauguració de la vitrina per al sireni de Montserrat, la participació del Museu a la fira Expominer d’enguany i l’homenatge a Mn. Francesc Nicolau.


Batalleria és la revista anual de paleontologia que edita el Museu Geològic del Semionari de Barcelona i en són director i co-director Sebastián Calzada i Eduvigis Moreno respectivament. L’Eduvigis és, a més, l’encarregada de la seva maquetació i disseny. Aquesta revista està costejada per l’Associació d’Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona, FOSILART, SA. i pels Serveis de Museus de la Direcció Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada