Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 16 de novembre del 2012

Jorgina Jordà: EXPOMINER 2012


Per segona vegada tingué lloc la 34a edició de Expominer  al pavelló 1 al costat de la plaça Espanya, espai ampli, que ha permès veure bé tots els stands.



Com a l’any anterior  hi ha hagut moltes activitats;
Novament l'Espai “Viu la Geologia” organitzat per la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, l’Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” del CSIC i l’Institut Geològic de Catalunya.



Amb panels didàctics, binoculars, una mostra de les sals i potasses de Cardona i Súria i una activitat que té molt èxit entre els més joves la batea d'or, a més d'audiovisuals i molta informació per als que s’interessin per aquesta ciència.



I organitzat pel Grup Mineralògic Català:

Taller de Fotomicro i de Macrofoto impartits pel mestre i gran especialista en fotografia de minerals Joaquim Callén.

Taller sobre la Radioactivitat en els minerals a càrrec d'en Carles Diaz.


En quant als minerals com sempre per a tots els gustos i butxaques. Com que l’oferta és àmplia he tingut de demanar a alguns companys que també van visitar la Fira, informació per les novetats o coses curioses que hi havia o exemplars d'antics jaciments que ara han tornat  a posar-se a la venda.

Em varen destacar, Hydroboracita d'Alemanya, Motramita, de Mèxic, Piromorfita de França, Quarsos gallecs, Esfalerites de Cantàbria. Galenes de Múrcia...

I també Coltan dins petites capsetes,  mineral que s’ha fet famós per la seva utilització en la fabricació dels mòbils i  que en  lloc de riquesa ha portat molts problemes a la població d'alguns païssos productors, no és el cas de Portugal d'on provenien aquestes petites mostres  que fins i tot tenien alguna cristal·lització i van tenir molt bona acollida.




Per acabar, férem la visita obligada als stands del ICMGP i GMC on vaig poder recollir la Revista, calendari i algun altre detall, a més de poder comprar llibres com els Volums de Miguel Calvo, “Els minerals de Catalunya” d’Eugeni Bareche o "L'activitat minera a Castellví de Rosanes i Martorell” de Sergi Falguera.



Completaven la Fira stands amb fòssils, joieria i gemmologia.



I com no!, força bijuteria entre mig de quasi tots els stands, com sempre necessària crec que perquè surtin els comptes als expositors i hi hagi més gent amb ganes d'acompanyar els entusiastes e incansables aficionats als minerals, entre els quals que m'hi conto.


Aprofitant l’avinentesa de la recent publicació del llibre “Elements i recursos minerals: Aplicacions i reciclatge”, de J.Sanz i O. Tomasa, i de la qual ja en vam donar notícia en aquest bloc el passat mes de maig; el museu de geologia “Valentí Masachs” de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va presentar una interessant exposició sobre els minerals industrials, elements i terres rares més utilitzats avui dia.





L’exposició va constar d’una sèrie de panells, disposats a manera d’acordió, on s’anaven describint els diferents elements i minerals més útils per la indústria de les noves tecnologies.


Entre els elements més buscats estan el gal·li, l’indi, el germani, el liti, el carboni i els elements del grup del platí, els quals intervenen en la fabricació de conductors elèctrics, termòmetres, cèl·lules solars, catalitzadors, bateries… Alguns són util·litzats en medicina i, com el cas del platí, fins i tot en joieria.








Els plafons anaven acompanyats de petites vitrines on s’hi exposaven productes fabricats amb aquests elements, així com també algunes mostres dels minerals d’on s’extreuen.







També hi havia un vehicle elèctric amb la descripció de les seves característiques, autonomia de les bateries i el seu reciclatge.




En els plafons també s’informava sobre les característiques del grafè, un nou material que s’obté del grafit i que està cridat a ser el silici del futur.


Finalment l’exposició feia especial incís en les controvertides terres rares cada cop més útils i més buscades degut al fet que són bàsiques en la fabricació d’aparells relacionats amb les telecomunicacions i posaven com exemple el coltan (tècnicament anomenat columbo-tantalita), mineral del qual s’extreuen dos metalls molt importants (el tàntal i el niobi); la seva explotació s’ha cobrat moltes vides en països on la seva extracció es fa en condicions molt precàries.




En resum malgrat la crisi una Fira encara molt recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada