Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dijous, 30 de desembre del 2021

Amics del Museu: 10è aniversari del Blog

Ja han passat més de 10 anys (com passa el temps...) des d’aquell març del 2011, moment en que vam posar en marxa el Blog dels Amics del Museu.

Aquest blog va néixer, en principi, per complementar la tasca de difusió que, des de l’any 1994, portaven a terme els membres de l’Associació d’Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona a través del seu Butlletí Intern imprès. Però des de feia un temps el butlletí de paper, i sobretot el seu enviament per correu ordinari, s’anava fent cada cop més costós econòmicament.


Així el juliol del 2011 es va publicar el darrer butlletí en paper, el núm. 68, i en ell s’anunciava el pas al format digital. Des d’aleshores el treball del blog no s’ha interromput en cap moment (ni durant la pandèmia de 2020) i ja portem publicats més de 580 articles, tenim 45 seguidors i el comptador registra una mitja d'unes 38.000 visites a l’any.

Però el blog sempre ha volgut mantenir l’esperit del seu germà gran, i per això hem seguit informant sobre les sortides al camp (agrupades amb l’etiqueta “Sortides”), i també de visites (oficials o particulars) a museus o exposicions que han fet els membres de l’Associació d’Amics i agrupades amb l’etiqueta “Exposicions”. En aquest sentit cal recordar la tasca de la nostra col·laboradora Jorgina Jordà, qui ens ha mantingut puntualment informats de les principals fires i taules d’intercanvi de minerals i fòssils, tema que va quedar aparcat per la pandèmia però que enguany es va recuperant poc a poc.

Així mateix hem anat informant sobre les conferències que Mn. Francesc Nicolau feia a la Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar, així com també s’han anat publicant puntualment els resums d’aquestes conferències (agrupades amb l’etiqueta “Conferències”).

Hem seguit informant de l’arribada de noves col·leccions al Museu, i de llibres i guies a la biblioteca. També s’ha donat notícia de les publicacions del Museu (la revista Batalleria i l’Scripta) que hem agrupat sota l’etiqueta “Publicacions”, i també hem tingut el goig de ressenyar alguns actes de celebració, com aquell en què es va explicar com es va trobar, excavar i estudiar el Sireni de Montserrat i, finalment, com es va guardar en una vitrina feta a mida, així com també l’acte d’homenatge a Mn. Nicolau pel seu 60è aniversari de prevere. I parlant de Mn. Nicolau, ell és un dels principals col·laboradors d’aquest blog ja que regularment anem penjant algunes de les seves ressenyes d’actualitat científica (que apareixen publicades cada setmana a la revista Catalunya Cristiana), i que hem agrupat amb l’etiqueta “Retalls de Ciència”. Un altre col·laborador molt actiu d’aquest blog és el geòleg Roberto Espínola, i sota l’etiqueta “Geologia” estan agrupats els seus magnífics treballs i itineraris.

En el blog del nostre museu no podien faltar treballs dedicats a la paleontologia i, així, tenim alguns pocs articles (però molt bons i molt consultats) dedicats a aquesta especialitat i agrupats amb l’etiqueta “Paleontologia”.

També hem dedicat un espai a alguns membres de la nostra associació que han destacat en algun aspecte, així com també hem volgut tenir un record pels que ens han deixat. En les etiquetes “Biografies” i “Personatges” els podreu veure a tots ells, així com també alguns científics famosos. També no hi falta un espai dedicat a la “Història” on s’hi han agrupat molts i molt interessants articles.

De seguida es va veure, però, que el poder afegir imatges de gran qualitat a les ressenyes, unit a la gran difusió que té un blog, es podia anar més enllà amb un objectiu força ambiciós: donar a conèixer la gran riquesa del nostre patrimoni geològic. Així es va voler començar pel començament, o sigui, presentant les roques més antigues de Catalunya, però això suposava haver d’explicar abans com era una serralada que ja no existeix: la Serralada Herciniana, i per això hem començat per explicar com són i com es van formar les serralades modernes, les que podem veure amb els nostres ulls...

Així, després de 10 anys, hem pogut donar un cop d’ull als principals materials que donen cos a aquestes serralades modernes, formades al llarg del Cicle Alpí i aixecades durant l’orogènia Alpina, i que hem agrupat sota les etiquetes de “Posthercinià”, “Triàsic”, “Juràssic” i “Cretaci”, complementades amb diversos itineraris (veure etiqueta “Itineraris”) on es poden observar aquests materials al camp. També vam creure convenient mostrar en cada moment els fòssils característics de cada època tot fent un repàs a la nostra col·lecció del Museu i agrupar-los amb l’etiqueta “Museu Virtual”.

Capítol apart mereix el conjunt de ressenyes agrupades sota l’etiqueta “Conca Alt Berguedà” on es fa un repàs tant del patrimoni geològic com del patrimoni industrial de la que fou una de les zones industrials més importants del nostre país: la conca lignitífera de l’Alt Berguedà, i de la quan encara en queden moltes restes que val la pena de preservar.

Ara toca explicar la complicada estructura en que es van plegar tots aquests materials que hem anat veient al llarg d’aquests 10 anys. Així hem donat un cop d’ull al Pirineu, principal relleu del nostre país, i al seu “descobriment” per part dels seus habitants, estudiosos i turistes, i que hem agrupat amb l’etiqueta “Pirineu”.

I encara que no ens hi hem posat amb la serralada Herciniana, i per anar acostumant la vista a aquestes roques tan complicades com són les pissarres, esquists, gneis, etc, al blog ja hem pogut veure alguns d’aquests materials en alguns itineraris i sortides, i que hem agrupat amb l’etiqueta “Paleozoic”.

Ara ja hem entrat de ple al Terciari (o Cenozoic), època convulsa en la qual s’aixequen els principals relleus a casa nostra, i això deixa la seva empremta en els materials i estructures tectòniques que anirem veient al llarg dels propers anys i que anirem agrupant sota l’etiqueta “Cenozoic” i “Tectònica Alpina”.

Només ens queda agrair a tothom que ens ha seguit fins ara, i amb el desig de que ho continuïn fent, ja que els propers anys es seguiran penjant al blog moltes i molt interessants ressenyes. Aprofitem l'avinentesa per desitjar-vos a tots un Feliç Any Nou 2022!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada