Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 8 de novembre del 2019

Mn. Francesc Nicolau: El trànsit de Mercuri davant del Sol


“Trànsit” d’un astre davant d’un altre vol dir, astronòmicament parlant, que des de la Terra visualment s’interposa l’astre entre la Terra i l’altre, o sigui, que es posen en línia recta tots tres. I això és el que passarà aquest proper dilluns 11 de novembre que s’alinearàn el Sol, Mercuri i la Terra. Quan és la Lluna que ho fa amb el Sol s’origina un eclipsi de Sol, però quan s’interopsa un objecte visualment més petit que la Lluna (més petit a la vista per ser més llunyà) només es veurà com un puntet que passa davant del Sol.


Hi ha dos planetes que poden originar trànsits d’aquesta mena que són Mercuri i Venus, perquè tenen l’òrbita més propera a l’astre central, però això no vol dir que hi hagi un trànsit cada any ja que tenen les  òrbites xic inclinades respecte el pla de l’òrbita terrestre i, per tant, de vegades passen més amunt o més avall del que convindria per posar-se davant del Sol. Concretament ens trobem en el cas de Mercuri que només se’l veu passar en uns intervals de temps determinats que són cada 13 anys, o cada 10, o cada 7 o cada 3 anys, completant-se així un cicle. Com veieu, ho fa relativament sovint i els càlculs donen que cada 145 revolucions de les seves, corresponents a 46 anys nostres, es repeteix el cicle d’aquests intervals. I també s’ha vist que el trànsit només pot tenir lloc al novembre o al maig.

Trànsit de Mercuri del 2016

Aquest any 2019 ens toca, doncs, un trànsit de Mercuri el dia 11 i els astrònoms diuen que serà entre les 13:36 i les 19:02. A les 16 hores el tindrem gairebé al centre, però cal dir que a casa nostra no podrem veure el final perquè el Sol se’ns haurà post a les 17:15. Si voleu veure aquest fenomen heu d'anar molt en compte i utilitzar només filtres homologats. Els astrònoms ho faran a través de telescopis posant-hi un filtre adequat.

El primer trànsit de Mercuri contemplat per la humanitat va ser el 7 de novembre de 1631 quan el francès Pierre Gassendi el pogué veure seguint les indicacions de Kepler, que n’havia fet els càlculs. I els trànsits successius s’han anat seguint fins al present. L’últim observat va ser el 9 de maig del 2016 i no en tindrem cap més fins d’aquí a 13 anys, o sigui el 2032. Aquests intervals fan que hi hagi 13 trànsits de Mercuri cada segle, en canvi Venus només té dos cada cent anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada