Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dijous, 29 de desembre del 2016

Amics del Museu: 5è ANIVERSARI DEL BLOG DELS AMICS

Enguany ha fet un lustre d’aquell març del 2011 quan va arrencar el nostre blog en substitució del butlletí trimestral en format paper. Des de llavors ja portem més de 300 articles publicats (concretament 326) i superem de llarg les 150.000 visites, i volem celebrar-ho amb aquest resum que inclou una sèrie d’enllaços als articles més representatius.


A través del blog hem donat notícia de les darreres publicacions pròpies del Museu (les revistes Batalleria i Scripta), així com també de llibres i guies relacionats amb les Ciències de la Terra. (veure etiqueta «Notícies»). També es dóna puntual notícia de la visita a les principals fires de minerals i fòssils de casa nostra (Expominer, Mineralexpo Sants, Fira de Sant Celoni, Taula d’Intercanvi de Canyelles...) i de l’estranger (fira de Millau, saló Euromineral...), totes elles agrupades sota l’etiqueta «Exposicions» en la qual també podreu trobar les visites que fem el grup d’associats (i d’altres de particulars) a museus i exposicions. També es publiquen els resums de les sortides anuals al camp que fem els Amics del Museu (veure etiqueta «Sortides»).

També s’han publicat els resums de les xerrades sobre ciència que Mn. Francesc Nicolau ha anat pronunciant al llarg d’aquests cinc anys a la Sala Sant Jordi de Seminari de Barcelona, i que aquí deixem els corresponents enllaços als diferents cicles de conferències:

• L’univers de les galàxies: Primer cicle, Segon cicle, Tercer cicle, i Quart cicle

• Certeses científiques i fe cristiana: Primer cicle, i Segon cicle

• Qüestions fonamentals plantejades per la Biologia moderna: Primer cicle, i Segon cicle

• El coneixement del cosmos al moment present: Primer cicle, i Segon cicle

• El planeta Terra i la seva història: Primer cicle, i Segon cicle

També ja s’han penjat els resums de les cinc conferències del Primer cicle sobre «Els astres i l’Astrofísica». El Segon cicle està previst per la propera primavera. I del mateix Mn. Francesc Nicolau s’han publicat una muntanya de petits articles d’actualitat científica recollits sota l’etiqueta «Retalls de Ciència».

Des del primer moment s’ha volgut aprofitar l’amplia difusió que ofereix un blog per a explicar la història geològica de casa nostra, i per això primer es va publicar una breu introducció a la tectònica de plaques per explicar com s’han format les serralades modernes que conformen el front orogènic alpí, i s’ha continuat amb una descripció, reforçada amb una sèrie d’itineraris geològics (veure etiqueta «Itineraris»), dels materials que formen els nostres relleus més importants, com són els materials tardihercinians del Carbonífer superior i del Permià (veure itineraris al Serrat de la Moixa, Prat de Cadí, i Ogassa-Surroca), el materials triàsics, i sobre el famós Juràssic; i al llarg de l’any que estem a punt d’estrenar farem una descripció dels materials que conformen el Cretaci, el darrer període del Mesozoic, i dels fets transcendentals que hi van tenir lloc.

Per a reforçar la nostra història geològica s’han fet “visites virtuals” a les vitrines del Museu per tal de veure els fòssils característics de cada època. Així s’han vist els fòssils corresponents al Tardihercinià, els fòssils del Triàsic, i els del Juràssic, i malgrat que són pocs els articles de paleontologia que s’han publicat en aquest blog, tots ells són molt interessant i han tingut molt bona acollida, sobretot dos d’ells els quals es mantenen al capdamunt del Top Ten de les "entrades populars" del blog des de que es van publicar. Per saber quins són aquests articles només heu d’anar a veure l’etiqueta «Paleontologia».

Finalment dir que no tot ha estat ciència sinó que també s’han publicat interessants articles d’història entre els quals destaquem el que parla de la laboriosa construcció del Túnel de l’Argentera, la determinació del Meridià de París, origen del sistema mètric decimal, les biografies de Werner o de Wegener, la crisi sísmica que vam patir a Catalunya al segle XV, la sèrie dedicada a l’origen del nostre calendari, el que parla de l’origen del nom del Pirineu, o el que parla sobre la història del Museu.

Ara ja només ens resta agrair la feina feta per tots els col·laboradors que han fet possible l’existència i manteniment d’aquest blog al llarg d’aquest primer lustre i desitjar que ho segueixin fent per molts anys més; així mateix també volem agrair les visites dels milers de persones que consulten aquest blog, tot esperant que trobin alló que busquen. Moltes gràcies a tothom i que tingueu un venturós 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada