Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 25 de setembre del 2015

Amics del Museu: BATALLERIA 22

El passat mes de juny va sortir publicat el número 22 de la revista de Paleontologia Batalleria, amb set articles, tres d’ells en anglès, a més de l’acostumada crònica del Museu Geològic del Seminari de Barcelona.

Foto portada. Lichas marocanus Destombes, 1987
 Col·lecció Corbacho, JC 200

El primer article, signat per Sebastián Calzada, Pedro Adserà i Joan Corbacho i s’estudia el gasteròpode del Cretaci Pyrazus pentagonalis, espècie que ara s’inclou dins el gènere Pyrazopsis tot proposant-se un neotipus.

José Francisco Carrasco és l’autor del segon article i en ell es proposa substituir l’equinoïdeu del Lutecià (Eocè) Equinanthus dorsalis per E. callosensis.

En el tercer article, Hannes Löser de la Universitad Nacional Autónoma de México, fa una revisió del gènere Pseudocunnolites, un corall solitari del Cretaci superior, util·litzant material de la localitat tipus situada a Vilanova de Meià.



El següent article el signen conjuntament el Dr. Sebastián Calzada i la Sra Eduvigis Moreno i en ell es descriu un exemplar de bivalve del Devonià procedent de el Papiol el qual s’inclou dins el gènere Prosocoelus, però amb alguns dubtes.

Els Srs.José Francisco Carrasco i Jesús Cardiel-Lalueza, són els autors d’un extens article on es dóna a conèixer la primera troballa de Scutellina rotunda, un equinoïdeu del Lutecià de la zona sudpirinenca central, la qual cosa constitueix la primera cita d’aquesta espècie a Espanya.


En el sisé treball, els autors Joan Corbacho i Iván Corbacho (del MGSB), Scott Morrison (de la Universitat d’Oregon) i Martin Valent (del Departament de Paleontologia del Museu Nacional de Praga) ens presenten les darreres tècniques que s’util·litzen per a la falsificació de fòssils i així poder-los detectar correctament.

El darrer dels articles està signat per José Francisco Carrasco i en ell es cita per primer cop l’espècie Gitolampas cotteaui, un equinoïdeu de l’Ilerdià (Eocè inferior) a La Puebla de Roda.

A la crònica del MGSB es fa l’habitual repàs de les col·leccions, de la biblioteca i de l’arxiu fotogràfic, així com també de les visites d’estudiosos al Museu. També es comenta l’entrada d’holotipus de noves espècies de caròfites per part del Dr.Carles Martín-Closas. També es fa un esment sobre un article aparegut a la prestigiosa revista alemanya Abhandlungen der Senckenberg Gesellshaft für Naturforschung sobre els trilobits del carbonífer inferior de la Serralada Costanera Catalana escrit per Josef Gandl, Enric ferrer, Losep Magrans i Xavier Sanz. La major part del material d’estudi ha estat donat al Museu. I com a cosa curiosa cal dir que hi ha un acord de col·laboració entre el MGSB i un canal de la televisió japonesa arran un documental sobre els reductes de la Laurisilva a l’actualitat.

Batalleria és la revista de paleontologia que edita el Museu Geològic del Seminari de Barcelona i en són director i co-director el Dr.Sebastián Calzada i la Sra Eduvigis Moreno respectivament. L’Eduvigis és, a més, l’encarregada de la seva maquetació i disseny. Aquesta revista ha estat realitzada gràcies al treball desinteressat dels seus col·laboradors i de l’equip editorial, i està costejada en part per l’Associació d’Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i pels Serveis de Museus de la Direcció Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada