Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 4 d’octubre del 2013

Jorgina Jordà: MUSEU DE GEOLOGIA I DEL GUIX DE VILOBÍ DEL PENEDÈS

El dissabte passat dia 28 de setembre vàrem poder visitar el Museu del Guix de Vilobí del Penedès.

Aquest Museu va ser fundat pel senyor Josep Rovira l'any 1986 i consta d'una  col·lecció de maquetes d'antics forns de guix, minerals i fòssils.


En entrar ja destaca un mapa de la Geologia del Penedès i el seu entorn, fruit de la col·laboració entre altres del Museu Geològic del Seminari de Barcelona.

Amb molta amabilitat el Sr. Rovira ens ha començat la visita per la sala que alberga les maquetes dels forns de guix, fetes a escala 1:20 i realitzades amb roques originals.




La majoria d'aquest forns  eren actius fins als anys seixanta del segle XX, quasi tots són de Catalunya, i  procedents  del mateix  poble de Vilobí un pot contemplar les maquetes d'una pedrera i dos forns  dels avantpassats del propi Sr. Rovira.

Després hem continuat  per la sala  dedicada  al guix, motiu principal d'aquest museu,  on crida l'atenció un exemplar amb sofre natiu dins la vitrina només dedicada als guixos de Vilobí.
A les altres vitrines hi ha una extensa representació de guixos d'Espanya i del món.





A continuació li tocà el torn a la resta de minerals, que són la majoria de Catalunya, amb una espectacular calcita de Sant Bartomeu del Grau,  fluorita de Papiol, ... i es complementa amb boniques goethites, pirites, halites, fluorites de la resta d'Espanya.


Acabàrem a la sala dedicada a la Paleontologia, seguint l'ordre, amb vitrines de la comarca de l’Alt Penedès, en especial, del miocè i del cretaci inferior, un altre amb paleobotànica amb fulles de molts períodes, una  de mol·luscs del pliocè dels Estat Units, etc.





Em fa especial il·lusió la vitrina dedicada al Dr. Luis Via Boada, fundador de la secció de geologia del Museu de Vilafranca i antic director del Museu Geològic del Seminari de Barcelona, amb un conjunt de crustacis decàpodes fòssils, per la seva gran tasca d'investigació i estudi  sobretot en aquest tipus de fòssils.

Per tots nosaltres ha sigut una grata sorpresa veure aquestes col·leccions on es fa palesà la gran feina feta del Sr. Josep Rovira que ha comtat amb poques ajudes i ho ha compensat amb moltíssimes hores de dedicació, esforç  i treball.

Moltes gracies per l'interessant visita.
Només resta afegir l'adreça i telèfon 
Crta. Diputació, 7 (Can Casavell)
 08735 Vilobí del Penedès

Cal trucar primer i concertar visita Tel 93 8978027

Fotografies: Montserrat Herms i Agustí Asensi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada