Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 21 de novembre del 2014

Jorgina Jordà: EXPOMINER 2014

Enguany, només entrar al recinte es repetia la mateixa sensació que l’any passat trobant a faltar un gran nombre d’expositors, especialment vinguts de fora, i és que, sembla degut a la crisi, Expominer ja no és una fira tan atractiva pels que vénen de lluny. No obstant això, com sempre, hi havia varietat per escollir i, a més de minerals, fòssils i bijuteria, cada vegada s’amplia més l’oferta de microscopis, llums i estris per al polit i la neteja de mostres.

A nivell mineralògic no es van veure gaires novetats. Tot i així, sí que van ser relativament noves per a la majoria de públic les bufones esfalerites de la mina de la Viesca amb fluorita i quars, algunes recobertes de cristalls epitaxials de calcopirita i acompanyades també de petits cristalls de galena, una veritable delícia!!

A nivell espanyol es va poder veure material clàssic de moltes localitats. D’ell cal destacar algunes mostres difícils de trobar avui en dia com un bon lot de cassiterites vitrinables de la zona de Penouta en cristall centimètrics, un bon grup de minerals de Hiendelaencina de bona mida o un petit lot de nickelskutterudites amb niquelina de la mina de Cala, on hi destacava un exemplar flotant amb cristalls de més de 1,5 cm. A més, també es va poder admirar material més comú però de bona qualitat com barites de l’Unión, pirites de Navajún, dolomites d’Eugui, piromorfites de San Andrés, fluorites asturianes, calcites de Cantàbria, guixos de Fuentes de Ebro o les ja conegudes cerussites de la mina del General.


A nivell internacional, van fer acte de presència les noves fluorites xineses color blau marí de la mina de Huanggang, que van ser novetat a la passada fira de Sainte-Marie-aux-Mines i que lluïen en diversos stands. Com ja s’ha comentat abans, quedava molt palesa la poca presència de comerciants estrangers. Els pocs marroquins que hi havia portaven material clàssic del seu país, on cal destacar algun lot de les ja clàssiques barites blaves de la mina de Sidi Lahcen i una partida antiga d’atzurites de Toussit amb bona mida de cristall. Del Pakistan només hi havia un comerciant, i a més, del material clàssic del seu país, lluïa un bon lot d’acolorides fluorites de la zona d’Okurusu (Namíbia) i algun lot destacable de turmalines schorl d’Erongo. Esfalerites i galenes búlgares i zeolites de l’India.

En tota la fira, només feia acte de presència un comerciant xinès, que tenia coses curioses com un lot de material de pegmatita amb quarsos fumats de bon color i on remenant, fins i tot, es podien trobar exemplars amb algun petit topazi! (Ja se sap que aquesta gent de la Xina té de tot)

.
Els amants de la sistemàtica i minerals de localitats tipus no es van quedar orfes de material i també van poder gaudir buscant els seus exemplars com, per exemple, vesuvianites del Vesuvi o minerals d’elements rars com niobiofilites, xenotimes o piroclors de la zona de Malawi.

En quant als fòssils també hi havia menys expositors però en general es va poder gaudir d’un bon assortit d’exemplars.Com ja és costum, a més de comprar i admirar les mostres dels comerciants es van poder realitzar diverses activitats paral·leles que van tenir molta acollida:

-L’Exposició “Minerals de la Mediterrània” organitzada per en Joan Rossell i Miguel David Martínez. Constituïda per més de 240 exemplars de regions properes a la Mar Mediterrània que provenien de més de 20 col·leccions, la majoria privades, però també públiques com del Museu Mollfulleda de Mineralogia d’Arenys de Mar.

Joan Rosell Rosell Minerals (El Prat de Llobregat, Barcelona) i
Miguel David Martínez d’Elite Fine Minerals (Totana, Múrcia) 
(Foto: Carles Rubio)
- Activitats organitzades per La Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” del CSIC, com l’ Espai “Viu la Geologia” on es va poder gaudir de diversos tallers, alguns d’ells relacionats a l’Any Internacional de la Cristal·lografia que es celebra aquest 2014.- Mineral UP amb Tallers i Exposicions de fotografia i d’homenatge al Professor Joan Vinyals.


No podíem acabar la jornada sense visitar la parada dels companys del Grup Mineralògic Català, un espai on saludar i xerrar amb molts companys d’afició i on es van dur a terme algunes activitats entre les quals destaquen:

- El Taller d’iniciació al coneixement dels minerals i observació de microminerals a través del binocular

- La Presentació dels nous PREMIS GMC de RECERCA MINERALÒGICA per als articles de la categoria júnior i per als articles de la categoria sènior.A l’espai del GMC també podien trobar-se força publicacions sobre mineralogia, i aquest any, entre elles destacava: Joan Viñals, la pedra de toc. 1951 – 2013, en homenatge a en Joan Viñals, soci i membre del GMC des dels seus inicis i que ens va deixar el passat 15 de Novembre de 2013.

Destacar també la presència dels companys de l’Institut Català de Mineralogia, Gemmologia i Paleontologia que lluïen també amb la seva revista Comunicats.


Com ja veieu Expominer tot i l’absència de grans novetats, continua sent una Fira plena d’atractius, molt entretinguda i que val molt la pena visitar!

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada