Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 30 de març del 2022

Amics del Museu: MUSEU VIRTUAL: Fòssils del Paleogen (II)

Continuem amb el repàs a la col·lecció de fòssils del Paleogen del nostre Museu i que es poden veure a la sala d’exposició a les vitrines numerades 38 a 43. En la "visita" anterior vam veure el grup dels foraminífers, bivalves i crustacis decàpodes (“crancs”), i ara toca donar un cop d’ull a la variada representació de gasteròpodes, molt abundants i molt importants sobretot a l’Eocè marí de casa nostra.


Entre els gasteròpodes més ben representats estan els dels gèneres Turritella (com T. altavallensis, T. dixoni, i T. imbricata); Tympanotonos (com T. turris orengai, i T. montsecanus); Potamides (com P. solerensis, i P. interruptus); i el gènere Pirazus (com P. crusafonti, i P. angulatus).

Altres gasteròpodes de la nostra col·lecció són: Rimella bossaci, Sigmesalia fasciata duvali, Diastoma costellatum, Olivancillaria bartonensis, Liotina gervelli, Pleurotomaria deshayesi, Melanatria vulcanica, Natica semipatula, Clavillites longaevus, Velates vicensis, Cypraeovula funiculifera i el bonic gasteròpode Lapparia musicalis.

Així mateix també es pot veure un magnífic exemplar del gran gasteròpode eocènic Campanille cornucopiae i uns quants exemplars del famós gasteròpode terrestre del Paleogen Vidaliella gerundensis, més conegut com “Bulimus” que és el seu antic nom genèric. També a la vitrina 2 dels holotips poden veure’s alguns exemplars d’aquesta època com Campanille villaltai, Pythiopsis viai, Cerithium agerensis, o Turricula oscensis.


Un altre grup també molt ben representat a les vitrines del nostre museu són els cnidaris (coralls), organismes de cos tou que es fabriquen un esquelet extern, generalment calcari, que pot fossilitzar. Els coralls poden ser colonials (molts individus vivint junts i que poden formar un escull), o solitaris però que poden viure agrupats tot formant bancs.

A les vitrines podem veure una variada exposició de coralls, la majoria procedents de jaciments de Catalunya, com Pattalophyllia cyclolitoides, Pattalophyllia bilobata, Cyathoseris castroi, Astrocoenia caillaudi, Goniopora elegans, Isis brevis, Isis d’achiardii, Stylocoenia emarciata, Stylocoenia sanmigueli (donat pel Sr. Vicente) i un corall del gènere Orbicella donat pel Sr. Roca.

A les vitrines, però, poden veure’s molts exemplars procedents de la població de Castellolí (Anoia) com Dyctyaraea clinactinia, Cycloseris barcelonensis, Heliopora bellardi o Flabellum appendiculatum.



 Però el més extraordinari, és que aquesta població ha lliurat molts holotips, estudiats i batejats al nostre laboratori, i per això molts d’ells tenen noms dedicats a diferents persones relacionades amb el museu com Colliastrea guillermoi, Cladangia viaderi, Citarastrea calzadai, Montipora danieli, Hydnoseriatopora viai, Monomyces abadi, Anoiasmilia gasseri, o Pseudodictyaraea rosi. Tots ells, i molts més, es poden veure a la vitrina número 2.

Així mateix també poden veure’s alguns exemplars d’esponges dels gèneres Pseudoguettardia, Craticularia i Xilospongia, així com també uns fòssils molt curiosos que semblen cargols però que en realitat són els tubs calcaris on vivien uns anèl·lids (o cucs). Aquests tubs reben el nom de Rotularia spirulea i són molt freqüents a l’Eocè marí de la conca de l’Ebre, per això se’ls utilitza com a fòssil-guia d’aquest període.

Capítol apart mereixen dues vitrines diferenciades, i numerades 54 i 56, on s’hi exposen magnífics exemplars d’equinoïdeus (eriçons de mar) de l’Eocè de la Península Ibèrica, molts d’ells endèmics. Aquests organismes se’ls pot trobar des de l’Ordovicià (Paleozoic), però és durant el Cenozoic que aconsegueixen la seva màxima expansió.


Aquestes dues vitrines específiques van ser dissenyades per José Francisco Carrasco, el nostre gran especialista en equínids qui ha estudiat i classificat nombrosos exemplars del Museu, molts dels quals es troben en procés de revisió. A les vitrines s’ha procurat ordenar els exemplars seguint un ordre sistemàtic per així poder copsar l’evolució dels eriçons. A l’interior de les vitrines uns quants plafons ens informen sobre generalitats dels equínids, la seva distribució a la Península Ibèrica i la seva filogènia.

Així podem contemplar exemplars com Coelopleurus coronalis, Coelopleurus isabelae, Thylechinus lusseri, Macropneustes pulvinatus, Porosoma montserratensis, Ambipleurus viladensis, Circopeltis baicherei ...i així fins a cent taxons entre gèneres i espècies. També a les vitrines generals pot veure’s un notable exemplar d’asteroïdeu (estrella de mar) dit Teichaster poritoides.

En el proper i darrer capítol d’aquest repàs que fem als fòssils del Paleogen del nostre Museu, veurem vertebrats i plantes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada