Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 29 d’agost del 2017

Mn. Francesc Nicolau: LA NAU "CASSINI" JA ARRIBA AL FINAL DE LES SEVES INVESTIGACIONS ASTRONÒMIQUES

Suposo que ho recordareu. El 15 d’octubre de 1997 era llançada a l’espai la nau espacial més voluminosa que mai s’ha construït. Amb un pes de 2.523 tones, i amb un cost de 3.260 milions de dòlars, s’enlairava la nau “Cassini” per anar als encontorns de Saturn, planeta gasós que es troba 9,5 vegades més lluny del Sol que la Terra, amb un volum de 764 terres.


L’artefacte era obra de tres agències espacials: la NASA (dels EEUU), l’ESA (europea) i l’ASI (Italiana) i s’anomenà Cassini-Huygens. La segona part del nom era posat pels europeus en honor del gran físic neerlandès del segle XVII i corresponia pròpiament a la sonda que s’havia de desprendre del conjunt per “aterrar” al satèl·lit Tità de Saturn.La nau, després de sobrepassar Júpiter el desembre del 2000, arribà als encontorns de Saturn el dia 1 de juliol del 2004 i el 14 de gener del 2005 es col·locà en òrbita de Tità. La sonda Huygens se separà de la resta i es posà amb èxit sobre la superfície d’aquest satèl·lit saturnià, des d’on va transmentre informacions molt valuoses.


Mentrestant Cassini es posà a donar dades de tot els voltants del gran planeta. Ara sabem que té 62 satèl·lits, i no només 17 com es veu des de la Terra. I moltes altres coses: del 2008 al 2010 estudià els anells, mesurant l’altura i estructures que hi sobresurten; del 2010 al 2017 estdià els canvis estacionals, els vents, les tempestes, les aurores, a més d’altres detalls que no cal que detallem. Durant aquests darrers 13 anys, Cassini ha completat 260 òrbites al voltant del planeta i també ha pres dades i fotografies de les seves llunes.

I arribem al 2017: el 26 d’abril va fer la primera immersió de passar entre els anells i el planeta, que és un espai d’uns 2.400 Km d’amplada, i ho ha fet després d’un forçat canvi d’òrbita que, amb la velocitat de 125.000 Km/h, l’acosta molt més que abans a la superfície de Saturn i així poder determinar amb més precisió els valors del camp magnètic i gravitatori i dir-nos, a més, a quina velocitat gira el planeta sobre si mateix, cosa que encara ignorem. I com acabarà la seva missió? Doncs tràgicament

La NASA ha decidit que la missió s’acabi el proper 15 de setembre: la nau es precipitarà a l’atmosfera del planeta, posant-se l’antena parabòlica principal (4 metres de diàmetre) per davant, a tall d’escut, contra el possible impacte de partícules dels anells, i així poder continuar emetent sobre els gasos que trobi fins al moment final en què la seva velocitat la destrueixi i es converteixi en part de Saturn.

La Dra Carolyn Porco, de l'Space Science Institute
i lider de l'equip Cassini Imaging

El mèrit que ha portat a cap aquesta nau és molt gran i digne d’encomi. Tot s’ha fet correctament malgrat la dificultat que comporta lka distància. Cal recordar que una ordre donada pels responsables des de la Terra, encara que vagi a la velocitat de la llum, necessita de 68 a 84 minuts per arribar-hi, i el mateix temps triga també una dada que ens n’arribi d’alguna coas nova o avaria de la nau. Però tot ha anat com es volia i per això cal felicitar els qui ho han realitzat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada