Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 30 de juny del 2017

Amics del Museu: BATALLERIA 24

Acaba de veure la llum un nou número de la revista paleontològica Batalleria que edita el Museu Geològic del Seminari Concilar de Barcelona.

Portada dedicada a Nemocardium jovei n. sp. Del Cretaci navarrès
 Foto: Juan Corbacho

En aquesta nova revista apareixen publicats 7 articles, el primer dels quals és una dedicatòria al Sr. Ramón Jové Mercader per la seva labor científica dins el Museu.
En el següent treball, signat pel Dr. Sebastián Calzada, s’analitzen dos bivalves del Cretaci superior trobats a la població d’Echávarri (Navarra) pel mossén J. Bachs i pel Dr. Bataller  entre els anys 30 i 50 del segle passat. El primer d’aquests bivalves només es determina a nivell de família, i l’altre se’l considera com una nova espècie i com a tal es dedica al Sr. Jové amb el nom Nemocardium jovei n. sp.


En el tercer treball, escrit en anglès i signat pels autors Pedro Artal i Alfonso Onetti, s’estudien meticulosament uns exemplars de crustacis decàpodes, procedents d’antigues col·leccions de l’Eocè de Barcelona i Girona, als quals ara se’ls assigna un nou gènere i es confirma el seu emplaçament dins la superfamília Calappoidea.

Els autors Juan Corbacho i Pedro Adserà, en el seu article, descriuen dos nous  nous mètodes de falsificació de crustacis decàpodes i de quelonis fòssils fets a Tailàndia i quasi desconeguts fins ara per nombrosos especialistes. També s’especifica un mètode per a la detecció d’aquestes falsificacions.

El següent títol, escrit per Juan Corbacho i Keith Hammond,  tracta sobre totes les tècniques, eines i equips que s’util·litzen en la preparació dels trilobits marroquins així com també de ‘evolució d’aquestes tècniques des del martell i l’escarpa als moderns instruments elèctrics, neumàtics i dentals, passant per les agulles d’acer, el disc de tallar i la màquina d’aire comprimit.


El Sr. José Francisco Carrasco signa una revisió del equinoideu Rhabdocidaris pouechi i es recorden les dades que recolzen la seva entrada a R. tournali, i a més es determina que aquest darrer pertany a l’Eocè i no al Cretaci com es pensava fins ara.
El darrer article de la revista va del “qui és qui” dins l’organigrama del museu i vol ser un complement al catàleg publicat el 1999-2001.

Tanquen la revista unes breus notes sobre paleontologia i l’habitual crònica del MGSB en la qual es fa un repàs de les col·leccions, de la biblioteca, les publicacions del Museu, les relacions amb altres institucions, i els treballs que es duen a terme al laboratori.

El Dr.Sebastián Calzada i la Sra Eduvigis Moreno són el director i la co-directora respectivament d’aquesta revista, i a més l’Eduvigis és l’encarregada de la seva maquetació i disseny, i ha estat realitzada gràcies al treball desinteressat dels seus col·laboradors i de l’equip editorial. l’Associació d’Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i els Serveis de Museus de la Direcció Cultural de la Generalitat de Catalunya han fet donació d’una subvenció per a la seva edició.

Aprofitem l’avinentesa per anunciar l’arribada a la nostra biblioteca d’un exemplar de la recent publicació, per part de l’editorial Trotta, del ja clàssic Ecrits du temps de la guerre (1916-1919) del jesuïta francés Pierre Teilhard de Chardin, text format per un conjunt de vint essaigs gestats als camps de batalla del nord de França durant la Primera Guerra Mundial on Teilhard hi feia de camiller i capellà. Els fets horrorosos que ell va viure en primera persona, el van colpir i transformar de tal manera que aquests essaigs han resultat ser clau per entendre la seva posterior evolució filosòfica i científica com a paleontòleg. Els experts han qualificat aquesta etapa com “el despertar del geni teilhardià”.


Aquest nou llibre, sota el títol de La vida cósmica, és una primera part que recull els set primers essaigs escrits entre els anys 1916 i 1917, i vol ser una revisió i ampliació de la primera edició espanyola, de l’any 1966, la qual es va basar en la primera edició francesa publicada a París el 1965, deu anys després de la seva mort. Es dóna el cas que en la traducció castellana i catalana d’aquesta obra hi va participar Miquel Crusafont, gran seguidor de Teilhard i molt influenciat pel seu pensament cosmològic.

Així mateix aquesta nova edició, presentada per L. Sequeiros i traduïda per F. Pérez Gutiérrez, vol ser una aproximació d’aquest pensament a un públic més jove i desconeixedor de les idees de Teilhard que casen ciència i religió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada