Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

divendres, 13 d’agost del 2021

Mn. Francesc Nicolau: Primer vol d'un dron sobre Mart

El passat mes de febrer, la NASA va fer “aterrar”, amb gran èxit, una nova sonda al planeta Mart: es tracta de la nau Perseverance la qual, entre altres aparell, duia a bord una espècie de dron dit Mars Helicopter Ingenuity per fer-lo volar sobre l’esmentat planeta.

El vol va tenir lloc el 19 d’abril i va ser el primer dins l’atmosfera marciana. L’aparell es va elevar uns tres metres, va estar flotant uns 30 segons i va tornar a baixar sense cap dany. Aquest ascens controlat d’un instrument sobre la superfície d’un altre planeta va ser qualificat de moment històric ja que per a aconseguir-ho es van haver de calcular moltes coses.

Recreació del vol del dron Ingenuity sobre Mart 
(extret de muyinteresante.es)

La més important és que la densitat de l’atmosfera marciana no arriba a l’1% de la de la Terra i per aixecar els 1,8 kgr de pes de l’aparell, les aspes havien de girar entre 2.000 i 3.000 revolucions per minut. També s’havia de superar la dificultat que suposava que l’Ingenuity ho fes tot, de manera automàtica, des del Perseverance amb una ordre des de la Terra i, encara que les ordres viatgin a la velocitat de la llum, aquestes triguen uns 11 minuts en arribar cosa que feia impossible una correcció ràpida des de la NASA. No cal dir que quan els experts, des dels seus llocs, van observar l’esdeveniment i van veure el resultat, es van aixecar eufòrics tot aplaudint el que contemplaven.

A més d’aquest primer vol n’estaven projectats altres cinc, cada cop més amunt i amb un recorregut cada cop més llarg, per tal de prendre dades des de l’aire. Esperem i desitgem que tots tinguin l’èxit del primer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada