Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimecres, 27 de desembre del 2017

Mn. Francesc Nicolau: QUIN PERILL HI HA DE PRECIPITAR-SE UN ASTEROIDE SOBRE LA TERRA?

M’imagino que molts lectors es van assabentar que l’asteroide que porta per nom 2014JO25 va passar prop del nostre planeta el passat mes d’abril. Va passar a «només» 1,8 milions de quilòmetres de distància (l’equivalent a 4,6 vegades la distància Terra-Lluna).  El seu pas va ser notícia i la premsa també va dir que aquest objecte celeste era considerat dels «potencialment perillosos». Em direu, segurament, que una distància d’aquest tipus sembla que no pot representar cap perill, oi? I teniu rao!!! En aquest cas no hi va haver gens de perill de caiguda sobre nosaltres. Però els astrònoms van acordar denominar així els asteroides que arriben a aproximar-se a la Terra a menys de 8 milions de quilòmetres. Per què s’ha fixat una distància tan gran?


La resposta és perquè si passen tan «a prop», segons l’orbita que segueixin poden acostar-se després encara més a causa de la força gravitatòria del nostre planeta i acabar caient. Però, és clar, hem dit «segons l’òrbita», perquè la major part la tenen d’una configuració tal que ja no tornen a passar. El passat 12 d’octubre també va passar prop de la Terra un altre asteroide, però ho va fer a una distància que tampoc no presentà cap perill.

L’asteroide 2014JO25 tenia 650 metres de diàmentre i si ens hagués caigut a sobre prou que ho hauriem hagut de plànyer. Una massa així no és pas com la dels petits meteorits que diàriament ens bombardeigen però que es desfan en gran part en col·lisionar amb les capes altes de la nostra atmosfera. Un cas semblant va passar l’any 2004 quan un asteroide anomenat Tutatis s’acostà a nosaltres a una distància de 1,55 milions de quilòmetres, i tampoc va representar cap perill encara que el seu diàmetre era de 5 Km.

I em direu: I si es tracta d’un asteroide que ens arriba d’impovís? Per tranquil·litat de tots, us puc afirmar que això és pràcticament impossible. Avui dia hem de dir que ja no n’hi haurà cap d’improvís: els astrònoms estan tan alerta, escorcollant contínuament el cel, que qualsevol possibilitat d’aquestes la preveuen amb anys d’anticipació. I per això ara Ja ens han pogut dir quin serà el pròxim asteroide que passarà prop de la Terra: serà el 1999AN10 (les quatre xifres inicials indiquen l’any que li van començar a seguir el rastre) i ho farà l’any 2027. És un astre de 800 metres de diàmetre i passarà a només 380.000 Km de la Terra.

Com podeu veure serà més perillós que el que ara ens ha «fregat», però de moment sembla que tampoc està previst que acabi caient sobre el nostre planeta. Fins al 2027, doncs, podem estar tranquils que cap asteroide ens caurà al damunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada